Бургаска афера в българските щанги

Снимка: Интернет
България в момента де факто е без  федерация по щанги, де юре обаче съществуват две. И двете са оглавени от бургазлии. Федерацията по вдигане на тежести начело с Антон Коджабашев е без лиценз...

България в момента де факто е без  федерация по щанги, де юре обаче съществуват две. И двете са оглавени от бургазлии. Федерацията по вдигане на тежести начело с Антон Коджабашев е без лиценз, който й бе отнет от спортното министерство заради три сериозни нарушения. Допинг - скандалът  през 2008 преди Олимпиадата в Пекин е най-големият гаф в историята на тежката ни атлетика. Тогава 11 български щангисти дадоха положителни  допинг проби на забраненото вещество метандианон (анаболен стероид) и  страната ни бе принудена да оттегли своите спортисти от участие в Китай. Месеци упорити тренировки и хиляди левове, похарчени за подготовката, пропаднаха. На всичко отгоре ни бе наложена и глоба от 465 000 долара.
Според Комисията за атестиране и лицензиране,  Българската федерация по вдигане на тежести е допуснала съществени нарушения на принципите на олимпийската подготовка, на разпоредби на Закона за физическото възпитание и спорта, на антидопинговите правила и спортната етика, както и е накърнила престижа на Република България в областта на спорта и е основание за отказ от подновяване на спортната лицензия. Констатирано е още, че БФВТ има просрочени задължения по договори, сключени с ДАМС. Налице е нецелесъобразно изразходване на около 1 млн. лв., има нередности в документооборота. БФВТ няма приет бюджет от Общото събрание на сдружението, което също е основание за отказ от подновяване на спортната лицензия, съобщават от пресслужбата на министерството.
Оттам обаче мълчат  дали ще  поискат определени хора от федерацията  да бъдат разследвани от прокуратурата за финансови злоупотреби, както и кой ще възстанови сумата от близо половин милион долара, които се наложи Българската федерация да заплати на Международната федерация за допинг скандала.
Преди Нова година се появи и друга федерация, която организира вътрешната опозиция срещу председателя Антон Коджабашев и компания.  Очаква се до дни да излезе съдебна регистрация на новата федерация, след което би трябвало тя да получи лиценз от държавата. Новата федерация се оглави отново от бургазлия - общинския съветник и бизнесмен Георги Иванов, който издава безплатен вестник, неотдавна стана собственик на телевизия, а сега ще се пробва и в спортното поприще. Иванов е бивш състезател по вдигане на тежести. Новата федерация се казва  Българска национална федерация по вдигане на тежести и обединява 23 от клубовете в страната. За 43-годишния Георги Иванов  гласуваха представителите на всичките 23 клуба. В Управителния съвет на Българската национална федерация по вдигане на тежести влязоха  Златан Ванев, Пламен Братойчев, Енчо Енев, Иван Чакъров, Живко Архондев, Нено Терзийски и Радостин Димитров. На балотажа за член на Управителния съвет Радостин Димитров победи олимпийския шампион от Мюнхен-72 и бивш президент на БФВТ Андон Николов. За генерален секретар на новата федерация бе избран Веселин Божков.
Треньор номер 1 на България за 20-и век и бивш старши треньор на националния отбор Иван Абаджиев е избран за почетен председател на Управителния съвет. „Ако решат аз да правя нов пробив за България, ще дам всичко от себе си. Ще разчитам и на треньори и състезатели, които имат контакти и могат да помогнат, защото аз не познавам почти никого. Не смятам обаче, че трябва да бъда приятел с хора от международната федерация, за да бъда добър ръководител”, заяви президентът на новата федерация Георги Иванов. Той не смята, че пасивът от 1 милион лева, натрупан във федерацията на Коджабашев, трябва да се наследи, защото новата организация няма никаква вина за този дълг. “Причисляването на тези пари към нас би ни въвело в една огромна пропаст и ще ни обрече на провал”, каза още Георги Иванов.
Амбицията му е да работи за създаването на отбор за игрите в Лондон през 2012 година.
Ние сме реалисти и знаем, че това, което е било в спорта, никога няма да бъде същото. България и Русия вече не са световни сили. Спортът се развива. Нашите състезатели вече тренират, каза Георги Иванов. Той добави, че новата федерация ще направи републиканско първенство през март или най-късно до средата на април. "Това са нашите амбиции. Освен това ще участваме на Европейско първенство за кадети и на Световно първенство за юноши до 20 години, на което София е домакин през тази година. Ще работим и върху домакинството. Трябва да признаем, че в момента нямаме състезатели в категориите мъже и жени", каза още Георги Иванов. Президентът на клуб "Титан" - Варна Радостин Димитров призова "всички клубове да се обединят, защото спортът загива".
"Ние ще направим републиканско първенство и ще се готвим за домакини на Световно първенство, дори и да не получим лиценз. Трудно ще спечелим квоти за олимпийските игри", призна президентът на БНФВТ. Ръководителите в новата централа планират участие на Европейското първенство за мъже и жени в Минск и олимпийската квалификация в Анталия през септември. Представители на новата федерация няма да присъстват на Общото събрание на Българската федерация по вдигане на тежести, което е на 15-ти януари, както и няма да допуснат свои състезатели да вдигат за другата федерация.
"Ние няма да участваме в Общото събрание на БФВТ и няма да пускаме наши състезатели да вдигат за другата федерация. Ние сме реалисти, щом нямаме лиценз, не можем да участваме на първенства и турнири", каза още Георги Иванов. Той с лични средства ще финансира провеждането на републиканското първенство по вдигане на тежести.  Членовете на УС на БНФВТ не пожелаха да разкрият конкретно име за старши треньор на националния отбор.
"Не прибързваме с решенията, защото очакваме и други клубове да се присъединят към нас. Смятаме да направим конкурс за национален треньор", каза генералният секретар Веселин Божков. Той добави, че вместо досегашните три републикански първенства в новия вътрешен календар ще има общо шест турнира за всички възрастови групи в шест различни градове на България. Златан Ванев, член на УС, заяви, че възнамеряват да се борят за намаляване на четиригодишното наказание на някои от нашите тежкоатлети. "Българските тежкоатлети, които са наказани за 4 години, имат нулев шанс да се върнат за Лондон'2012. Но има по-млади състезатели, които могат да се върнат и да се готвят за Игрите през 2016-та година като Иван Марков и Демир Демирев. Дори Величко Чолаков, тъй като в тежката категория може да се вдига повече години. Ние тръгваме за ново начало и ще се борим за намаляване на наказанията", заяви Ванев.
Вчера направихме опит да се свържем с настоящия шеф на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев за коментар по събитията. Но телефонният номер, с който разполагаме, не отговаряше. От предаването „Господари на ефира“ се опитали да го намерят,за да му връчат „Златен скункс“, но безуспешно.

Георги Иванов: Състезателите под ключ и охрана, за да няма допинг скандали

- Г-н Иванов, как се стигна дотук България да няма федерация по щанги и този спорт, в който бяхме №1 в света, сега да е в матова ситуация?
- В момента няма лицензирана федерация, подали сме регистрация под името Българска национална федерация по вдигане на тежести и очакваме да кандидатстваме пред министерството за лиценз, защото обединяваме 2/3 от клубовете, с нас са  много изявени състезатели.
-    Кога очаквате да излезе регистрацията?
-  До дни, но има и субективни фактори, има един момент, в който съдът е в инвентаризация и не могат да ни разгледат документите.
-     Спокойни ли сте за бъдещия лиценз?
-    Водим разговори с учрежденията, от които зависим, и не мога да коментирам какво ще е решението, ще го изчакаме, идеята ни е да възродим един спорт и да могат щангите да носят радост на България. В момента този спорт е в сериозен упадък.
-   Сега страната ни разполага ли със  състезатели, които могат да излязат на състезание?
-   Мъже и жени - не, защото повечето са наказани, но имаме много добри кадети и юноши и можем да очакваме добри изяви, имаме европейски шампион и 11 медала при кадетите преди няколко месеца в Израел.
-    Кое доведе до причината да се създаде втора федерация?
-    Една част от клубовете се оказаха в опозиция, потърсиха ме и  поискаха да ги  подкрепя, като бивш състезател не можах да им откажа, станах съпричастен към тяхната болка и се обединихме, за да търсим път и ново начало.
-    Как ще се финансира новата федерация?
-    Решението за финансиране се взема от УС, който е от девет души и всичко ще е прозрачно, за да не се повтори  ситуацията, която е в момента. Ще искаме да привличаме и спонсори и никога не бихме разчитали само на държавната подкрепа. Готови сме да направим първото републиканско първенство изцяло с наши средства.
-    Виждали ли сте се с Антон Коджабашев?
-    Не, защото 2/3 от времето ми е заето с обществени ангажименти. Дори сега ме намирате в Смолян за решаването на гладната стачка там.
-   Как ще контролирате допинга при състезателите?
-    Състезателите ще се проверяват от наши лекари от България, независимо от проверките на световната федерация. Ще се пазим от саботажи, ще върнем старите норми. Лагерите ще се водят под охрана и ключ, за да се върне славата на страната в този спорт.
-    Имате ли лоби в Международната федерация, защото на нея ще трябва да разчитате за падане на наказания срещу състезатели?
-    Нямам, но хората около мене са познати в световната общественост и ще разчитаме на тях. Не мисля, че някой и от досегашното ръководство  може да се изпъчи и да каже, че има лоби, след като резултатите са: 4 години доживотни наказания и седем пъти по-високи глоби. Гърците платиха 60 000, а ние 465 000 лева.  -

Автор: Весела ГОРАНОВА, „Черноморски фар”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Спорт
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар