Нужен е закон за спорта и спортните бази

Снимка: Трифон Грудев /третият от ляво на дясно/поведе днес жълт велокрос в морската градина
Трифон Грудев даде старт на националната сърф регата „Хоризонт 2009” в Бургаския залив...

Пожелавам в политиката да има толкова достойни хора, колкото има в българския спорт, каза кандидат-депутатът на НДСВ

Мажоритарният кандидат и водач на бургаската листа на НДСВ Трифон Грудев даде старт в 11.00 часа днес на националната сърф регата „Хоризонт 2009” в Бургаския залив. В нея участват 35 сърфисти от 11 клуба от Бургас, София, Варна, Несебър, Обзор, Поморие и  други. Регата „Хоризонт 2009” клас Фънборд е част от календара на Федерацията по ветроходство.

 

 

„Пожелавам в политиката да има толкова достойни хора, колкото има в българския спорт”, каза Трифон Грудев при откриването. Той бе поканен днес да стане почетен председател на Уиндсърф клуб „Бургас”. „Приемам това с много голяма отговорност. Като политик ще работя за спорта, защото спортът е един политически проблем, касаещ здравето на всички хора и околната среда”, отбеляза Трифон Грудев. Според него, българският спорт спешно се нудае от Закон за спорта, регламентиращ собствеността и стопанисването на спортните бази и Закон за спонсорството, даващ финансови и данъчни стимули за хората, които имат пари да инвестират в спорта. Защото спортът не може повече да разчита само на ентусиазъм.

„Проучил съм възможностите за решение на един от най-важните проблеми, които поставиха жителите на Бургас, а това е проблем и на всички големи градове - липсата на велоалеи.  Необходима е промяна в Закона за движение по пътищата, която да даде специален статут на велоалеите, както е направено в други европейски държави” – съобщи Трифон Грудев пред бургаските спортисти. Преди откриването на регатата, той обсъди  с председатели на бургаски спортни клубове, сърфисти, спортисти и спортни деятели от Бургас и региона възможностите за развитие на спорта сред децата и създаването на бази за масов спорт. В срещата, проведена по покана на Уиндсърф клуб „Бургас”, участва и д-р Петър Петров, кандидат-депутат от листата на НДСВ и един от най-запалените бургаски сърфисти. 

Според Трифон Грудев, чрез Закон за спорта спортните бази трябва да се дадат на общините, а държавата да управлява само базите за високо спортно майсторство. Сега само малка част от спортните бази са общински, повечето са държавни и се управляват от Държавната агенция за младежта и спорта /ДАМС/ , а така спортът за всички е оставен напрактика без финансиране.

Според Трифон Грудев спортът трябва да има свое лоби от всички партии в парламента, защото той е за всички. По проблемите на спорта не трябва да се делим на партии и цветове, счита Трифон Грудев.

Освен мажоритарен кандидат и водач на бургаската листа на НДСВ, самият Трифон Грудев е отличен сърфист. Успява да съчетава адвокатската си кариера и дейност като съпредседател на „Зелена партия/Българските зелени” с практикуването на различни спортове и най-вече екстремни. Сам признава за себе си, че е състезател по дух.  

Един от най-големите проблеми на Бургас е липсата на бази и съоръжения за спорт сред децата, отбеляза на срещата председателят на колоездачен клуб „Бургас” Красимир Кънев. Децата няма къде да карат велосипеди безопасно. Липсата на велоалеи създава опасност по пътищата и за спортистите колоездачи. Олимпийският медалист на Бургас по гребане Иво Янакиев изрази тревога,че езерото „Вая”, което се ползва за бургаска гребна база, е превърнато в блато.

Поради липсата на данъчни облекчения, кризата принуждава сега спонсорите да се оттеглят от спорта. Много детски и младежки спортни клубове от Бургас и региона вече остават без финансиране, изразиха тревога участниците в срещата. Те поставиха десетки конкретни проблеми и предложения за развитието на спорта в Бургаски регион  в жълтата урна на НДСВ по проекта „Купуваме идеи, не гласове”. 

В срещата със спортистите участваха също кандидатите от бургаската листа Валентин Янчев и Ангел Тюркеджиев, депутат от НДСВ.

27 юни 2009 г./Бургас медия

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Спорт
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар