Кметовете на Созопол и Несебър подписват договор за примирие

Снимка: Интернет
Градоначалниците и свитите им ще пристигнат в Созопол по море и ще бъдат посрещнати на пристанището. Мирът ще бъде полят обилно с вино...

Инициативата за шоуто тази година е на община Созопол. Церемонията по подписването на мирния договор ще се състои на 29 април,четвъртък от 11.00 ч. Градоначалниците на Несебър и Поморие, придружени от свитите си ще пристигнат в Созопол по море и ще бъдат посрещнати от архонтите и жители на Созопол на пристанището.Шествието, придружено от антични герои и воиници  ще продължи пътя си по маршрута на крепостната стена до Южната кула, където в тронната зала на музея на фондация „Аполония” ще ги посрещне градоначалникът на Созопол, който ще приеме даровете на месембрийци и анхиалци. Градоночалниците  ще   изложат съображенията си за мир и в случай, че мирните преговори завършат благоприятно примирието ще бъде скрепено с подписването на мирен договор, който е изработен в два екземпляра от созополския художник Иван Бахчеванов. Мирът ще бъде полят с вино, а античен хор ще обяви радостното събитие. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Валери Иличов, който в ролята на бог Посейдон ще възпира двата морски град- държави от бъдещи военни конфликти.

След тригодишно прекъсване традицията е възстановена като домакин ще бъде Созопол.Подписването на примирието и отбелязването на историческия факт отпреди повече от 22 века ще постави началото на юбилейните празници на Созопол послучай 2 620 години от създаването на града.

Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като акта е извършван на неутрална територия и договорът за примирие е  за една година.  Самата церемония  се е извършвала на 1 април  под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър като участници във войната и градоначалникът на Поморие, като повод за отминалите военни действия. От 2003 г.по идея на Несебър  подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната се подготвят много сериозно за събитието.

Според надпис, открит в град Истрия, датиран от ІІ в.пр. Хр. и който всъщност е декрет на Аполонийското народно събрание, изпратен да бъде поставен в тамошния храм на Апалон,Аполония е била изправена пред крайна опасност. Според съдържанието на надписа Месембрия,дн.Несебър нападнала Аполония, дн. Созопол вероломно и без обявяване на война. Месембрийците превзели Анхиало, дн. Поморие, чийто солници вероятно са били повод за конфликта.Самият град Анхиало е създаден от Аполония, което допълнително нажежава страстите. След това месембрийци обсадили самата Аполония като осквернили храма на Аполон, който вероятно се е намирал извън крепостните стени-предполага се на днешния остров Св. Иван. Аполонийци поискали помощ от Истрия и тя изпратила бойния си флот под командването на Хегесагор,син на Моним.Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожестечено морско сражение флота на Месамбрия като Хегесагор лично пленил един неприятелски кораб. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Това е историческият факт, около който се гради съвременната традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мира без да бъде подписан от двете страни. Това дава повод на съвременниците им да потърсят форма за обявяване на края на военните действия и вековната непримирима вражда.

23 април 2010 г. /Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар