Конно шествие на Тодоров ден в Бургас

Снимка: Интернет
С конно шествие до Мостика, кушия на плажа и прескачане на препятствия на 20 февруари (събота) ще бъде отбелязан Тодоровден в Бургас, съобщи местната управа...

С конно шествие до Мостика, кушия на плажа и прескачане на препятствия на 20 февруари (събота) ще бъде отбелязан Тодоровден в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Организатори на проявата са общинска фирма „Обреден комплекс” ЕООД и Клуб за конен спорт „Хан Крум”. Празникът, честван най-вече за здраве на конете, ще бъде открит в 10.00 часа на конната база в парк „Езеро”. Веднага след това ще започне конно шествие по крайбрежната алея на Морската градина до Мостика. Традиционната кушия (надбягване с коне) ще се проведе от 11.00 часа на плажната ивица. Гонките ще завършат с награждаване на най-бързите и издръжливи коне и ездачите им.
Конският Великден, както още е известен Тодоровден, ще продължи с демонстрации по прескачане на препятствия в конната база. След 13.00 часа желаещите бургазлии и гости на града също ще имат възможност да пояздят кон или пони и да обиколят манежа на базата.
Конните състезания се устройват в чест на Свети Тодор – един от тримата най-почитани от българите светци-конници. Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. В древните вярвания конят е символ на небесното начало и на слънцето. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие.

 

17 февруари 2010 г./Фокус

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар