Лъснаха скандални заменки на Батков край морето

Снимка: Т. Батков

"Ривиера град 21 век" ще строи президентът на Левски Тодор Батков в квартал "Крайморие". Скандалното е, че земята е придобита чрез заменки срещу частни имоти и пущинаци...

“Ривиера град 21 век“ ще строи президентът на Левски Тодор Батков край бургаския квартал “Крайморие“. Това разкри Иван Касалийски, вицепрезидент на “Форос Девелопмънт“ ЕАД, цитиран от “Всеки ден“ и “Блиц“.

 

Скандалното е, че част от земята е придобита чрез заменки срещу частни имоти и пущинаци във вътрешността на страната, което автоматично поставя сянка на съмнение дали сделката е изгодна за държавата и не е ли супердалавера за адвоката.
Именно Батков е собственик на “Форос Девелопмънт“ ЕАД. Сделката, освен 500-те дка земеделски земи за града на бъдещето, включваи апетитна заменка от над 200 дка гора, които били оценени на 24 лева за квадратен метър. Батков обаче платил само по 8 лева.
Причина за драстичната разлика в цената била стойността на заменените гори, които той бил закупил преди години - 8 лева. През 2009 г. обаче стойността им се вдигнала до 24, колкото струвала и гората на морския бряг. Теренът се намира в непосредствена близост до Мандреското езеро и от едната страна граничи с морето, а границата му се определя от магистралния път Бургас - Созопол.
Залесената по специален проект иглолистна гора е придобита срещу 1000 дка горски масиви в Тетевенският балкан, Габрово, Ловеч, Черни Вит, Рибарица.
„Няма да сечем гората, ще я ползваме като част от парк, който вдига цената на имота“, уверява Касалийски. Той обаче не отрече, че ако нямаше мораториум за промяна на предназначението на терена, на това място щяло да изникне спортна зала. Дори сме готови да дарим на общината 15-16 дка, за да бъде построен комплексът, който ще обслужва града, разкрива намеренията на собственика на терена Касалийски.
Не само скандална заменка е била нужна за придобиването на 2706 дка мужду устието на р. Камчия и курорта Шкорпиловци. За да стане това, един от последните девствени плажове на българското Черноморие първо е сменил статута си няколко пъти от плаж на горски фонд, след това е станал пасище, а после е изваден и от списъка на защитените местности с решение на ВАС. В случая защитената местност се явява буферна зона на резервата Камчия.
Според местните хора интерес към апетитния морски бряг имали мастити бизнесмени и под сурдинка спрягат имената на Тодор Батков, Ковачки и варненските тимаджии.До заменки обаче е стигнала австрийската фирма “Риис Интернешънъл“, която през 2006 г. срещу 405 дка камчийски пясъци, дава 650 дка ниви във Видинско. Заменка в районаправи и “Бета форест“, която през 2007 г. придобива 1364 дка срещу 9000 дка край Априлци. А пък “Мирта инженеринг“, която срещу 1344 дка дава  9356 дка гори край София, Ловеч и Шумен. И двата парцела са извадени от горския фонд на 8 септември 2008 г.

 

15 февруари 2010 / Sport1

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар