Съдят бивш кмет на Несебър

Снимка: На Н.Трифонов дали му пука?!

Бившият кмет на Несебър Николай Трифонов ще застане пред Бургаския апелативен съд на 2 февруари, съобщи Веселина Павлова – пресаташе на съда. Делото е на Окръжната прокуратура срещу оправдателна присъда...

Бившият кмет на Несебър Николай Трифонов ще застане пред Бургаския апелативен съд на 2 февруари.

 

Това каза Веселина Павлова – пресаташе на бургаския съд, съобщи Агенция "Фокус". Окръжната прокуратура в Бургас ще протестира пред по-горна инстанция оправдателната присъда на бившия кмет, прочетена от окръжния съдия Стефан Стойков през ноември миналата година.
Николай Трифонов бе обвинен по чл. 283 от НК - "нарушаване на служебните си задължения”. Според текста на обвинителния акт, докато е бил кмет той незаконно е продал имот от 324 кв. м. улично пространство, съставляващо имот - публична общинска собственост в Несебър", вследствие на което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 113 900 лева.
През лятото на 2005 година Общинският съвет в Несебър по предложение на Трифонов гласува продажбата на имот, част от улично платно в центъра на града, близо до бившия общински пазар. Месец по-късно бившият областен управител на Бургас Иван Витанов обяви решението за незаконосъобразно, тъй като липсвали документи за вида на собствеността и предварителна оценка на имота. Въпреки образуваното тогава дело кметът на Несебър сключи сделка за продажба с общинския съветник Венелин Ташев. Междувременно магистратите установяват, че кметът е предложил за продажба част от уличното пространство, което е публична общинска собственост и не може да се отстъпва в полза на трети лица.
На 13 декември 2005 г. съдът потвърждава, че решението е незаконно. Имотът обаче вече е продаден без търг. На 3 октомври 2006 г. главният прокурор Борис Велчев разпореди да бъде извършена спешна проверка срещу тогавашния кмет на Несебър Николай Трифонов за незаконната продажба. По това време на мястото на терена вече е изграден луксозен хотелски комплекс. След това бившият кмет на Несебър излезе в болнични, а в средата на февруари 2007 г. бе прехвърлен на дипломатическа работа в Одеса.

 

25 януари 2010 г. / Дир.бг

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар