Над 2 500 богати българи ще почиват на кораб

Снимка: Круизен кораб
Над 2 500 нашенци ще почиват през 2010 г. на кораб по прогнози на Българско круиз общество. За изминалата година между 1 800 и 2 000 са избрали за ваканцията си круизно пътешествие. Близо 2 милиона евро са били разходите за подобен вид пътувания на българи...

Над 2 500 българи ще почиват през 2010 г. на кораб по прогнози на Българско круиз общество. За изминалата година между 1 800 и 2 000 са избрали за ваканцията си круизно пътешествие. Близо 2 милиона евро са били разходите за подобен вид пътувания на българи през 2009 г. Колко от тях са посрещнали декемврийските празници в океана никой обаче не може да каже. „Не се води точна статистика за тази туристическа ниша- нито от бившата агенция по туризъм, нито от общините или пък на граничните пунктове. Нарояването на агенции, които предлагат пътуване на кораб, още повече затруднява обобщаването на данните“, обясни Илиян Иванов, акредитиран куриз експерт.
Заради студеното време обичайно предпочитаното Средиземно море е отстъпило място на топлите дестинации. Най-търсени по Коледните и Новогодишни празници са били Карибите, Сингапур, Тайланд и Малайзия. Тенденция е нашенците да не избират най-евтиния вариант и да пътуват в каюти с прозорец и дори балкон. Българите, записали се за тях, са избрали седемдневен пакет, чиято средна цена е 1 000 евро без самолетните билети.
В момента се правят резервациите за 14-и февруари, мартенските и великденските празници, тъй като круиз пътешествието обикновено се планира минимум месец и половина преди отплаването, за да имат пътниците по-голям избор на каюти и по-изгодни цени.
„Сравнителният анализ, който правим регулярно, показа спад с 35% на цените за круизи с отплавания през първата четвърт на 2010. Световното икономическо свиване и спадът на резервации от американския пазар, който формира 78% от пазара на круизи в света, пускането на все по-големи круиз кораби -до 2012 на вода ще има  35 мегалайнера, които значително ще увеличат предлагането в условията на намалено търсене, изтегля цените надолу и прави круизите примамлива алтернатива за активна почивка”, анализира за областния всекидневник Илиян Иванов.
Благоприятни за развитието на круиз бизнеса у нас са фактори като отпадането на визите за български граждани в много страни по света, намаляването на цените на самолетните билети, както и на хотелските нощувки. За пример от българското круиз общество посочват Ямайка и Хаити, където за куриз пасажерите не се изисква виза, стига да не се нощува в хотел на брега. Най-евтината оферта, която предлагат в момента агенциите, е за 3-дневен круиз между Маями и Бахамските острови, чиято цена започва от 133 евро на човек, настанен в двойна каюта. В сумата са включени нощувките на борда, храната, някои напитки и забавленията. Не бива да се забравя обаче, че самолетните билети излизат солено и именно те все още спъват много българи да се впуснат в круиз приключение. 

Автор: Петя ЯНАКИЕВА
, в-к „Черноморски фар

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар