НАП поиска данък и от хонорара на Мадона

Снимка: Интернет

10% данък от хонорара на Мадона за концерта и у нас поиска НАП. Данъчните проверяват 13 български компании, които организират участия на световно известни изпълнители в страната. Акцията е за затягане на контрола в развлекателния бизнес..

 

 

НАП е започнала проверки на 13 български компании, които организират участия на световно известни изпълнители в страната, като част от контролните мерки спрямо развлекателния бизнес.

Това съобщи пред журналисти директорът на приходната агенция Красимир Стефанов, цитиран от БТА.
Българският закон за данъците върху доходите на физическите лица изисква да се удържат 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма. Оказва се обаче, че нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на световно известните звезди.
Проверяваните ще трябва да представят в данъчната агенция писмени доказателства за платените суми на изпълнителите и ако се докаже, че не са удържали 10 на сто, сумите ще бъдат събрани с дължимите лихви.
От НАП уточниха, че 21 от проверяваните общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си. За тези изпълнители са открити различни разминавания, сред които например фактът, че една от звездите не е обявила доходи за последните 5 години, а е закупила 2 апартамента с данъчна оценка 206 600 лв.
Други нарушения, установени от инспекторите на приходната агенция, са, че някои певци не са декларирали хонорари, които определени музикални компании са посочили в счетоводствата си като изплатени. 11 от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди в последните 5 години.
Друг изпълнител не е получил нито лев официален доход за миналата година, защото всички възнаграждения минавали през фирма, в която има участие, но няма никакви данни тя да му е плащала нещо.
От миналата седмица данъчни инспектори са започнали и открити наблюдения в заведенията, в които най-често гастролират естрадните и фолк изпълнители. Експертите на НАП следят отчитането на приходите от вход, както и това дали оборотите на заведенията се отчитат на касовите апарати. Първите проверки са довели до шесткратно увеличение на оборотите в заведенията, поставени под наблюдение. Наблюденията ще продължат по Коледните и Новогодишни празници и през 2010 г.
Освен от всички продуцентски компании, приходните инспектори ще поискат писмени справки за ангажиментите и възнагражденията, които са платени на изпълнителите и от собствениците на заведенията, в които пеят.
До края на 2009 г. се очаква НАП да събере 13,344 млрд. лв. от данъци и осигурителни вноски. Това е с 228 млн. лв. повече от събраните приходи през миналата година и е успех на фона на песимистичните очаквания от началото на годината, каза още Красимир Стефанов. Планът за приходите ще бъде изпълнен на близо 85%, допълни той.
От началото на годината досега данъчните са обслужили над 4 млн. клиенти. През първите 9 месеца са приети 626 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица, както и над 300 000 декларации за облагане с корпоративни данъци, 21% от които са подадени по Интернет.

НАП е осъществила през тази година две кампании за уведомяване на длъжници по телефона. На първия етап през юли са уведомени 538 фирми и физически лица. Като резултат са събрани 14,8 млн. лв. Подобна телефонна кампания за събиране на просрочени задължения тече и в момента. Уведомяването на длъжници по телефона е евтин и ефективен начин за събиране на задължения като срещу по-малко от 500 лв. разходи за телефон са събрани близо 15 млн. лв. данъци и осигурителни вноски, каза Стефанов.
През първите 9 месеца на годината са извършени общо 11 275 ревизии с допълнително установени задължения в размер на 1,5 млрд. лв. Тенденцията е да се извършват по-малко на брой ревизии, но с по-добър резултат от всяка. През 2009 г. средният размер на допълнително разкритите приходи от една ревизия е 133 272 лв. , а през 2007 г. той е бил едва 60 163 лв.
16 служители от НАП са уволнени през първите 11 месеца заради корупция. Най-много уволнени има в Русе - 7 души, следват Сливен и София - с по трима. Временно отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното производство са още 8 служители.

29 декември 2009 / dir.bg 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар