Отец Захари влезе в екипа на бургаския кмет

Снимка: Отец Захари
Отец Захари от бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” от днес официално е част от екипа на кмета Димитър Николов.

 

 

 

Отец Захари от бургаския катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий” от днес официално е част от екипа на кмета Димитър Николов. Той е назначен в дирекция „Култура, маркетинг и връзки с обществеността” като главен експерт и ще отговаря за вероизповеданията в Община Бургас, както и за религиозното образование по православие в бургаските училища.
Назначението на енорийския свещеник Захари е по повод старта на стратегията на Община Бургас за православно образование и култура, която ще се финансира и осъществява изцяло от общинския бюджет.
Бургас е единственият град, който разработи и стартира такава стратегия. С нея администрацията се ангажира с процеса на религиозно образование в училищата.
Часовете по православие ще стартират от втория учебен срок. Те ще бъдат свободно избираеми от учениците. Учебният предмет няма да бъде зависим от делегирания държавен бюджет, защото средствата ще се осигуряват от общинския. За старта на стратегията ще бъдат назначение преподаватели към Общински детски комплекс.
Часовете ще стартират както в предучилищното обучение, така и при учениците от І до VІІІ клас.
За цялостния учебен процес по религиозна просвета и култура ще отговарят зам. кметът Йорданка Ананиева и отец Захари. Идеята на свещеника е да се въвежда православния елемент и в голяма част от културните събития на Община Бургас.
Според отец Захари, днес децата не са духовно просветени, заради което възниква агресията и неприязнеността между тях. Гневът и омразата започват да се възприемат като нормални поведенчески реакции и срещу това основно ще се бори православното образование.
Родителите могат да подават до класните ръководители заявления за желанието си децата им да бъдат обучавани по православие.
Специално разработена от Отец Захари програма ще стартира и в детските градини. Той ще осъществява и обучителни курсове на желаещите бургаски учители.
„Досега никой не е отделял специално внимание на православната общност. Пишат и се осъществяват стратегии за малцинствата, но не и за нея. Това доведе до парадокса мнозинството да се чувства като малцинство.
Радвам се, че Бургас е първият град, който започна да работи в тази насока”, заяви още отец Захари.
Неговата идея е стратегията на Община Бургас да се превърне в национална. За тази цел се обмисля мащабна кампания за въвеждането на задължителни часове по религия в българските училища.
Отец Захари е доктор по педагогика. Преподавател е в три университета- Софийския, Пловдивския и Шувенския по методика на обучение по религия, заместник председател на дружеството на краеведите в Бургас, член е на съюза на учените – секция педагогика и психология. Има издадени 60 научни статии и ученически помагала, ръководител на единствената краеведска ученическа експедиция, извършваща проучвания в Странджа.

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар