Калата е новият „Бург на годината”

Снимка: bszone.info
Големият български актьор Георги Калоянчев е тазгодишният носител на наградата „Бург на годината”. Той се върна в родния Бургас, за да участва в запалването на коледната елха... 

Големият български актьор Георги Калоянчев е тазгодишният носител на наградата „Бург на годината”. Той се върна в родния Бургас по покана на кмета Димитър Николов, за да участва в запалването на празничното осветление на града. Калата беше и сред посрещачите на частицата от Светия кръст, дарена на храма „Св. Св. Кирил и Методий”. Реликвата донесоха премиерът на Република България Бойко Борисов и министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. Най-голямата бургаска църква получи и част от мощите на Св. Андрей Първозвани.

 

Освен Калоянчев, Бойко Борисов и Божидар Димитров, гости на Бургас за Никулден бяха спортният министър Свилен Нейков, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, много бургаски депутати, председателят на БАН Никола Съботинов и рок звездата Джон Лоутън. Последните двама станаха почетни граждани на Бургас, заедно с о.з. Христо Харалампиев Христов, баскетболния спец Петко Маринов, писателя Любен Желязков Петков, проф. д.х.н. Ованес Гаро Мекенян, Сливенски митрополит Иоаникий и титулованият борец Янчо Павлов Пейков. Като част от празничната програма за Никулден кметът Николов освети обредна трапеза, подредена в Етнографския музей, и ритуално разчупи прясна погача. Хиляди бургазлии се включиха в литийното шествие по главните улици на града, завършило с хвърляне на цветя в морето, в памет на загиналите моряци.

 

6 декември 2009 г. / bszone.info

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар