Черноморец стана град

Снимка: Черноморец

В бюджета за 2010 г. ще бъдат заделени пари за референдум дали Черноморец да върне старото си име - Свети Никола...

 

 

 

 

Село Черноморец, община Созопол, става град, реши Министерският съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Административно-териториалната промяна е по предложение на кметовете на с. Черноморец и на община Созопол. То се подкрепя и от областния управител на Бургас.
От 1963 г. населеното място има статут на климатичен морски курорт с местно значение и покрива изискванията на Закона за административно-териториално устройство на България. Към средата на септември т. г. с постоянен адрес в Черноморец са над 2100 души – два пъти повече от изискваното. Курортът разполага с необходимата социална и техническа инфраструктура – основно училище, детска градина, читалище и др.

Решението Черноморец да стане град означава повече възможности за привличане на инвеститорски интерес, според кмета Добри Добрев. По радио „Фокус” - Бургас той заяви, че Черноморец ще продължи да се развива като туристическа дестинация, но ще потърси възможности и за алтернативни форми за привличане на туристите като културния туризъм. Друга полза от промяната е и по-големият бюджет, който ще има населеното място, което ще позволи да се вложат средства в подобряване на инфраструктурата. „Ако Черноморец останеше село, перспективите му за развитие щяха да са някъде дотук или малко повече, но не и по-нагоре”, заяви Добрев и уточни, че са постъпили 500 подписа с желанието на местните жители за промяна на името на населеното място. В бюджета за 2010г. ще бъдат предвидени средства за провеждане на референдум, на който хората да изразят мнението си дали градът им да смени името си на Свети Никола - старото име на Черноморец

2 декември 2009 г. /Бургас медия

 

 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар