Бивша кандидат-кметица оглави Апелативния съд в Бургас

Снимка: Темида

Бившата кандидат-кметица от ОДС Емилия Нашева оглави Апелативния съд в Бургас...

Бившата кандидат-кметица от ОДС в Бургас Емилия Нашева оглави временно Апелативния съд в Бургас, съобщи БГНЕС по информация от пресцентъра на съда.

Още две жени оглавиха, макар и временно, освободените ръководни места в бургаската съдебна система, предаде БГНЕС.
До овакантяване на ръководните постове се стигна след три молби за напускане, свързани със скандала “Красьо”. След като през лятото стана ясно, че плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, станал известен като "Черничкия Красьо с ланците", търгува постове,по-късно се разбра, че много магистрати действително са контактували с него. Разпечатки от разговорите на мобилния му телефон показаха, че той е говорил 18 пъти с окръжния прокурор Ангел Ангелов и по няколко пъти с несебърския съдия Пламен Найденов и шефката на апелативния съд Дора Чинева. И тримата подадоха оставките си в края на октомври. Това, разбира се, още не е доказателство, че тримата са търгували постовете си.
“Целта ми е колегите да могат да работят в една спокойна атмосфера. В системата работят много качествени колеги, които ще изчистят името й”, заяви съдия Емилия Нашева. Тя поясни, че не може да вземе отношение по случая “Красьо”, защото не знае фактите. “Но като човек и съдия смятам, че това е удар по съдебната система”, допълни Нашева. През 2003 г. апелативният съдия Емилия Нашева бе кандидатът за кмет на ОДС в Бургас. Тя бе подкрепена от още осем десни политически партии. Номинацията беше направена след близо едномесечни преговори, от които последователно се оттеглиха НДСВ, движение “Гергьовден”, ВМРО и ССД. През 2004 г. Нашева бе предложена от досегашната шефка на апелативния съд Дора Чинева за председател на Бургаския окръжен съд. Висшият съдебен съвет обаче предпочете Събина Христова, която бе начело на институцията до юли т. г. По-късно Емилия Нашева бе назначена за зам.-председател на Бургаския апелативен съд, на която длъжност е и до днес.

На останалите овакантени след оставките длъжности бяха назначени също жени – магистрати. За временен шеф на Окръжна прокуратура – Бургас бе определена Калина Чапкънова – Кючукова. За изпълняващ функциите на административен ръководител на Районен съд - Несебър пък бе избрана Йорданка Майска – Иванова.

27 ноември 2009 г. / Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар