Занаятчии и художници от различни страни ще се срещнат в Бургас

Снимка: Барселона
В Бургас ще се проведе среща по проекта „Иновативно занаятчийство” в партньорство с организации от Флоренция (Италия), Барселона (Испания) и Лимож (Франция)...

В Бургас ще се проведе среща по проекта „Иновативно занаятчийство”, по който общината работи в партньорство с организации от Флоренция (Италия), Барселона (Испания) и Лимож (Франция), съобщи по радио ''Фокус'' заместник-кметът по култура и образование на Община Бургас Йорданка Ананиева. Конкретни дати на инициативата засега не се съобщават. В проекта участват занаятчии и художници от градовете-партньори, а целта е занаятчийството да се представи със съвременно звучене. По време на работните срещи, наречени „лаборатории”, се обменят идеи по отношение на развитието на занаятчийството и връзката му с изобразителното изкуство. Групите от различните страни реализират проекти, които на финала ще бъдат обединени в обща изложба. По време на гостуването си региона в следващите два дни участниците в проекта ще посетят Дружеството на бургаските художници, Градската художествена галерия „Петко Задгорски”, Регионалната занаятчийска камара, както и Етнографския комплекс „Генгера” в Айтос. Проектът се реализира по програма „Култура” на Европейския съюз и е финансиран с подкрепата на Европейската комисия.
Йорданка Ананиева каза, че общината не се е отказала от идеята си занаятите да бъдат представени в Етнографската експозиция в Бургас. Проектът за такъв комплекс чака одобрение от института за паметниците за културата. Според Ананиева идеята за „улица на занаятите” ще получи реализация с приемането на общия устройствен план на Бургас. Заместник-кметът каза, че в заданието на общината към проектантите е заложено предвиждането на подходящо място за представяне на традиционните български занаяти.
28 октомври 2009 г./Бургас медия

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар