Скандал: Окръжният прокурор подаде оставка

Снимка: БГНЕС
Окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов е депозирал молбата си за освобождаване, след като е бил разпитан в Софийска градска прокуратура по случая „Красьо Черния"...

Окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов е депозирал молбата си за освобождаване, след като е бил разпитан в Софийска градска прокуратура по случая „Красьо Черния". Молбата е факт след апела на ВСС, направен на последното заседание на 22 октомври т.г., за оставката на магистрати, които са имали контакт с Красимир Георгиев, посочват от пресцентъра на ВСС, предаде днес БТА.
Породено е съмнение относно назначаването ми на длъжността
"Административен ръководител Окръжен прокурор" и затова подавам
молба за освобождаването ми от тази длъжност", пише Ангел
Ангелов в молбата си. Той беше избран за окръжен прокурор през юни т.г., неговата кандидатура за втори мандат беше издигната  от главния прокурор Борис Велчев.
В писмото за оставката си Ангелов изтъква, че при разпита в Софийска градска прокуратуре е разбрал, че на 16 юни 2009 г., около 15,00 часа, е провел един разговор с този телефон (на Красьо, б.р.) с продължителност около 90 секунди. Дадените от него обяснения - за това как вероятно се е стигнало до този разговор, са следните: "Вероятно мой познат, колега, приятел или „доброжелател" ми е дал този телефон за да се обадя. Този разговор, както и много други през този и следващия ден, бяха с пожелателен тон във връзка с предстоящия избор на 17.06.2009г. за „Административен ръководител Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура гр. Бургас".
"На 17.06.2009 г. в деня на избора в 09,31 часа и около 14,30 часа съм провел още два разговора с продължителност няколко секунди, наред с много други такива, със същото пожелателно съдържание, което е без значение.
Факт е наличието на разговори с този телефон. Това поражда съмнение относно избора ми, което не мога да допусна", заявява Ангелов като мотив за оставката си, предаде News.bg.
"Не допускам, и никога няма да приема, че е възможно да бъдат манипулирани при избора ми 21 члена на Висшия съдебен съвет", заявява още магистратът.
Той веднага уведомил главния прокурор за решението си, но изчакал няколко дни, заради ръководения от него екип от разследващи прокурори и полицаи по досъдебно производство във връзка с извършено изключително тежко престъпление - отвличане и убийство, с цел публичното известяване на решението ми, да не повлияе демотивиращо на колегите.
През тези няколко дни бяха проведени следствени действия, които категорично доказаха престъпната дейност на обвиняемите.
След разразяването на скандала с бизнесмена от Плевен Иван Димов и Стойко Стоев от ВСС, подадоха оставки на 15 октомври. Дни по-късно обаче Димов заяви, че оттегля оставката си, припомнят информационните агенции.

26 октомври 2009 / Dir.bg  

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар