Бургаски математици покориха Южна Африка с 12 медала и 2 купи

Снимка: Bourgas.org
Световна слава спечелиха четирима осмокласници от Бургаската математическа гимназия - Галина Кирчева, Дончо Пенев, Калоян Зайков и Христо Терзиев...

Световна слава и признание спечелиха за България четирима осмокласници от Бургаската математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Галина Кирчева, Дончо Пенев, Калоян Зайков и Христо Терзиев. На провелото се от 5 до 10 юли в гр. Дърбан /ЮАР/ международно математическо състезание IWYMIC, те завоюваха 12 медала и 2 купи в индивидуалното и отборното класиране. Състезанието е с ранг на Международна олимпиада за ученици. В него участваха 72 отбора от 19 страни, като от първата тринадесетица в световната математика отсъстваха само Русия (заради пропуснат краен срок) и съставеният от азиатци (основно китайци) САЩ. Най-силните страни се се представили с по четири отбора (изключение прави единствено Супершампионът Китай - с цели 7!). Тимовете, представили България, бяха от Бургас, Варна и София (2 тима). Всички наши отбори постигнаха добри резултати, но най-успешно се изявиха учениците на ПМГ-Бургас със спечелените 10 сребърни, 1 бронзов и 1 специален медал "Мерит". Най-много точки от българчетата заслужи Галя, като само 5 (една лесна задача) не й стигнаха да спечели златен медал - нещо, което освен китайците направиха само един ученик от Сингапур и двама от Тайланд. 

Бургаските математици обраха овациите и с танцувалните си умения. Заедно със съучениците си от Математическа гимназия -Варна и Софийска математическа гимназия те представиха България в специалната празнична вечер на държавите с уникално изпълнение на Дайчово хоро. Единствено тяхното и изпълнението на индийските ученици са били включени в официалната част при закриването на състезанието.

Голяма радост за Бургас и България донесе и осмокласникът Тодор Михайлов Марков на провелата се в края на месец юни Балканиада по математика (JBMO) в гр. Сараево /Босна и Херцеговина/. Той спечели сребърен медал в индивидуалното и сребърен в отборното класиране в конкуренцията на 80 ученика от 14 държави.

Неговата изява на Балканиадата е кулминация на представянето му през тази учебна година, в която е спечелил едно шесто, едно четвъртото, едно трето и четири първи места.

22 юли 2009 г./Bourgas.org

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар