Бургас става филмовият Кан на Балканите

Снимка: Кинофестивалът в Кан

Бургас ще привлича холивудски звезди с международен кинофестивал „Златна котва”. Първото издание е през юни 2012 г. и се подготвя от асоциация „Българска кинокласика и култура”. Идеята вече е подкрепена от областния управител Константин Гребенаров и от кмета на Бургас Димитър Николов... 

Седемдневен кинофестивал „Златна котва”, който ще се състои в Бургас през юни 2012 г., подготвя Асоциация „Българска кинокласика и култура”. Председател на сдружението в обществена полза е Максим Генчев. Идеята вече е подкрепена официално от областния управител Константин Гребенаров и кмета на Община Бургас Димитър Николов.
От асоциацията съобщават, че вече се водят разговори и с кметове на другите морски общини в областта, тъй като намерението на организаторите е форумът да бъде с международно участие и филмите да се представят не само в Бургас, а и в други градове край морето.
Това ще бъде първо издание за „Златна котва”, като лентите, които ще бъдат представяни ще са базирани върху сценарии от класически и съвременни литературни произведения.
„Вярваме, че фестивалът ще се превърне в изключително стойностно събитие, което ще се утвърди в културния календар не само на Община Бургас и Бургаска област, но и на страната. Каним общините от региона, чуждестранните мисии и представителства, както и фирми да подкрепят културното събитие”, се казва в официално становище на кмета Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров с дата 28 декември 2011 г.
Асоциацията вече е доказала своята мисия по опазване на българското културно наследство чрез реализацията на филма „Гераците”. В момента Максим Генчев и екипът му подготвят втора лента от проекта „Кинокласика”, а именно „Вела” по „Вампир” на Антон Страшимиров. Следват „Шибил” и „Индже” на Йордан Йовков.
Вниманието на „Българска кинокласика и култура” в момента е най-вече насочено към екранизацията на „Вела”, за да се открие точно с този филм „Златна котва”.
Фестивалът ще се провежда със съпътстваща програма от изложби, концерти, театрални постановки. Една от целите на събитието е и развитието на културния туризъм в Бургаска област. В момента се водят преговори и с БНТ, която да излъчва последния ден на фестивала, когато ще бъде връчена „Златна котва”

 

Източник: вестник „Фактор”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Жълтини
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар