Сменят статута на Слънчев бряг

Снимка: Internet

Националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут. Сред тях са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", "Дюни" и др., в които не живее постоянно местно население. Това обясни пред журналисти зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов...

 

 

Националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут. Сред тях са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", "Дюни" "Боровец", "Пампорово" и др., в които не живее постоянно местно население.

 

 

Това обясни пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА.
Националните курорти ще са изброени с постановление на Министерския съвет.
Работна група към министерството ще обмисля законови промени, за да се унифицира устройството им. Да участват в групата са поканени и експерти от регионалното и финансовото министерства.
Ще бъдат привлечени и представители на собствениците на инфраструктурата в националните курорти, както и на общините, и ще се обмисля как да се промени Законът за устройство на територията, за да може курортите да бъдат управлявани, финансирани и поддържани по по-добър начин, каза Маринов.
Собствеността върху инфраструктурата във всеки от курортните комплекси е уредена по различен начин - "Слънчев бряг" АД е публично дружество със 75% държавна собственост и 25% миноритарни акционери.
Инфраструктурата на "Албена" е на един частен собственик, "Златни пясъци" АД е дружество и на собствениците на хотели, и на собствениците на инфраструктурата. Съоръженията в курорта "Боровец" са притежание на "Бороспорт", но инфраструктурата е на общината, в курорта "Пампорово" делят собственост две общини - Чепеларе и Смолян, обясни Маринов.
Според него, независимо каква е собствеността в курортите обаче, те трябва да бъдат устроени по един и същ начин.
Може да се наложи и промяна в Закона за местните данъци и такси, за да отпадне курортната такса за хотелите в периода, в който те не се ползват, добави зам.-министърът.

18 май 2011 / Несебър медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар