Несебърска фондация изпрати мартеници на българите в Одрин

Снимка:
Нашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин...

Нашите сънародници в Одрин ще посрещнат 1-ви март с оригинални български мартеници. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” - Несебър и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин. Пратката с мартеници вече е предоставена от несебърската фондация на българската общност в Одрин за отбелязване на празника според националната българска традиция. С българска мартеница ще бъде закичен на Баба Марта всеки посетител на действащия православен храм в Одрин „Св. Георги”, който е и културно средище на българите в областта.  Освен това, ще бъде подредена изложба от мартеници  в експозиционната зала на българския храм, съобщи Мария Чъкърък, като благодари за сътрудничеството на несебърската фондация. Мартеници ще получат също много деца и  приятели на България в Одрин с най-добри пожелания за здраве, мирна и плодородна година в духа на посланието на този уникален български празник.

Съвместните инициативи на фондацията и българската общност в Одрин за отбелязване извън границите на страната ни на 1-ви март, Великден и други големи български празници се превърнаха в традиция през последните години с активното участие на деца и преподаватели от Общинския детски комплекс в Несебър, журналисти, творци и много млади таланти.

„За нас е радостен фактът, че дейността на фондацията има все по-широка подкрепа от децата и младите хора. Едва ли е случайно, че тези инициативи тръгват от Несебър. Те са израз както на патриотизма, така и на космополитния дух и сърдечност на хората от Несебър и морския регион и опровергават твърденията, че младото поколение е безразлично към обществения живот и това, което се случва у нас и по света”-коментира Пейко Янков, председател на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Още през 2005 г. фондацията организира първата регионална кампания у нас в защита на българските медици в Либия. Под надслов „Не сте сами на Коледа”, кампанията събра стотици коледни картички изработени от деца, както  и послания от здравни работници и граждани от Несебър и Бургаски регион. Със съдействието на DHL-България и българското посолство в Триполи, тези картички и послания успяха да преминат решетките на либийския затвор и да достигнат до медиците ни в онзи труден период от развоя на процеса. През 2007 г. фондацията участва активно и в националната кампания „Не сте сами” с разпространение на трикольорните летнички на кампанията и разясняването й сред чуждестранните туристи в Несебър и Слънчев бряг, а по-късно традиционният приз на фондацията „Личност на годината” бе присъден на Сесилия Саркози за освобождаването на медиците ни в Либия.

27 февруари 2011г./Несебър

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар