Забраняват на малолетни да скачат в морето за кръста

Снимка: Община Бургас
Честванията за Йордановден ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Ритуалът по благославяне на бойните знамена и тържественият молебен...

За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по Спасяване на Светия кръст от студените морски води на 6 януари /четвъртък/ по повод големия християнски празник Йордановден /Богоявление/. Честванията за Йордановден по традиция ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий". Ритуалът по благославяне на бойните знамена на българското войнство от Военен гарнизон - Бургас и тържественият молебен за здраве ще бъдат извършени от 11.00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Веднага след това от 11.15 часа ще започне и литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, което ще премине по маршрута - храм "Св. Св. Кирил и Методий" - ул. "Славянска" - ул. "Лермонтов" - ул. "Богориди" - "Гъбката" - паметника на Моряка - Мостика, където от 11.45 часа стартира традиционния ритуал. Куражлиите, които желаят да вземат участие в надпреварата тази година, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва на 6 януари от 10.00 до 11.00 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

 

С венци и цветя на 6 януари ще бъде отбелязана и 163 - та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържественият ритуал ще бъде отслужен от 12.00 часа пред паметника на Ботев в Морската градина на Бургас.

 

18.30 е началния час на спектакъла "Забравих страх, усетих Бог - и светлината ме прегърна...", посветен на първия сборен албум с песни по текст на бургаския поет Пейо Пантелеев. В него ще участват Тони Димитрова, Галя Ичеренска, Бончо Грозев, "5-те Сезона", Захари Чернев и Дани Огнянов. Концертът, който ще се проведе при вход свободен в залата на Бургаската опера, е подарък от Община Бургас за жителите и гостите на морския град.

 

Програмата за празника в Бургас по часове и места на събитията можете да видите в официалния сайт на общината:

 

http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/7353

Burgasmedia

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар