Снегът спря камионите по пътя Бургас-Варна

Снимка: Дарик

Рекорден брой леки катастрофи с материални щети са станали вследствие на падналия сняг и заледените пътища. Това каза главен инспектор Красимир Костов от КАТ. Той добави...

Рекорден брой леки катастрофи с материални щети са станали в цялата страна вследствие на падналия сняг и заледените пътища. Това каза за Дарик главен инспектор Красимир Костов от КАТ. Той добави, че няма сведения за тежки катастрофи с пострадали.

 

Инспектор Красимир Костов: „Продължава да превалява сняг в Централна и Източна България, но снеговалежите са слаби. Въпреки това всички пътища са много опасни, защото са със заснежени настилки, на места са и заледени. Пътните служби навсякъде работят за разчистване и разпръскване на пясък. Вече е възстановено движението по пътя Русе-Бяла и в двете посоки. Почти през целия следобед този път беше затворен заради аварирали тежкотоварни автомобили. Всички автомобили трябва да ползват вериги за сняг, забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по следните пътища: Слънчев бряг - Обзор - Варна; в цялата Смолянска и Кърджалийска област; в северната част на Шуменска област. Тази нощ се очаква температурите да паднат много и по пътищата, които са със заснежени настилки, макар и изчистени, ще се образуват заледявания, затова бъдете много внимателни. По-добре избягвайте да пътувате през тази нощ".

 

Инспектор Костов каза още, че няма сведения за станали тежки катастрофи, „но почти навсякъде, особено в по-големите градове, има рекорден брой леки произшествия, най-вече заради движение с несъобразена скорост и движение на малка дистанция и при опити за рискови маневри".

 

Над 50 сигнала са постъпили в „Гражданска защита" през деня заради обилните снеговалежи, съобщи за Дарик оперативният дежурен Людмил Минчев. Той обясни, че автомобилите са закъсали не заради непочистени пътища, а защото не са били подготвени за зимните условия.

 

Людмил Минчев: „Снежната покривка варира от 5-6 сантиметра в равнинните и полупланински райони, до 25-40 сантиметра в планинските райони. Екипите на Гражданска защита са реагирали на над 50 сигнала през целия ден за извличане на закъсали по пътищата автомобили - най-вече тирове. Парадоксалното е, че причината за закъсването на тези автомобили не е непочистените пътища, а неподготвеността на моторните превозни средства за движение в зимни условия. За съжаление много от водачите се оказаха неподготвени за движение в зимни условия, поради което се получиха и тези инциденти. За радост нямаме тежки катастрофи, няма сериозно пострадали както и нанесени сериозни материални щети, както и продължително затваряне на пътища от националната пътна мрежа. Препоръчвам на гражданите да намалят до минимум пътуването с личните автомобили в местата с обилен снеговалеж, а когато това е наложително, да бъдат оборудвани за движение в зимни условия - зимни гуми, вериги, топли дрехи и заредени мобилни телефони".

 

16 декември 2010 г. / Дарик

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар