Бургас празнува на Никулден!

Снимка: Интернет
За 18 поредна година бургазлии отбелязват Никулден като свой градски празник. Тържествата започват в 8.30 ч. в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".
Света литургия в чест на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец ще бъде отслужена...

„Никулден за бургазлии е най-обичаният празник в годината! Той е повод да изявим най-доброто, най-светлото от себе си, да отворим сърцата си за позитивното, което ни обединява, а и ни прави по-силни! Благодаря на своите съграждани за подкрепата, търпението и разбирането, които проявяват при осъществяването на причиняващите им неудобство мащабни градски ремонти”-се казва в обръщението на кмета на Бургас Димитър Николов по повод празника на града.

 

За 18 поредна година днес бургазлии отбелязват Никулден като свой градски празник. Тържествата ще започнат 8.30 ч. в Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".
Света литургия в чест на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий и бургаското духовенство. По традиция на празничното заседание на Общински Съвет ще бъдат наградени почетните граждани за 2010 г , а след това на площада в центъра е ритуалът по издигане флаговете на Република България и Община Бургас.

Никулденската обредна трапеза ще бъде осветена в Етнографския музей на града.

В 11.00 ч на площада пред църквата «Св.Св.Кирил и Методий» премиерът Бойко Борисов лично ще предаде на Сливенския Митрополит Йоаникий мощехранителница със свещена манна от нетленните мощи на Св. Николай Чудотворец. В Министерски съвет са получени три стъклени мощехранителници със свети мощи „манна” (телесна течност), изтичаща от тялото на Св. Николай Чудотворец всяка година на 9 май. Мощите са получени по молба на премиера и са изпратени от свещеника на църквата „Св. Николай” в гр. Бари, където се пази в каменен саркофаг нетленното тяло на светеца. Другите две стъкленици със светинята ще бъдат предадени от премиера на свещениците от църквите в Черногорец и Созопол, чиито патрон е светецът.

Веднага след това от ще започне и литийното шествие до Мостика в Приморски парк, където по традиция с хвърляне на венци и цветя в морето ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари.

Нов елемент в отбелязването на любимия на всички бургазлии свят празник ще бъде тържественото хвърляне в морето на делва със събрани послания от жителите на града . Инициативата идва от студентите от БСУ, който я озаглавиха "Изхвърли лошото, остави доброто”. Идеята на младежката кампания е хората да станат по-добри, изхвърляйки лошото в морето и пречистени да посрещнат светлите коледни и новогодишни празници. Студентската проява ще положи началото на нова местна традиция в честването на празника на светеца-покровител на морския град Св. Николай Мирликийски.

 

6 декември 2010 г./Дарик

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар