Несебър остава в ЮНЕСКО

Снимка: Интернет
Старият Несебър остава в списъка на защитените обекти на ЮНЕСКО. Това стана ясно от пресконференцията, дадена от Министерството на културата с експерти от световната организация...

Старият Несебър остава в списъка на защитените обекти на ЮНЕСКО. Това стана ясно от пресконференцията, дадена от Министерството на културата с експерти от световната организация за защита на културно-историческото наследство и ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места), които бяха у нас за неколкодневен мониторинг на състоянието на града.

В настоящия момент изваждането на Несебър от ЮНЕСКО не е на дневен ред. А само включването му в регистъра на застрашените обекти, обясни зам.-министърът Тодор Чобанов. Каква ще бъде по-нататъшната съдба на града-паметник ще се реши на заседания на комисията на ЮНЕСКО през февруари и юни 2011 г., каза програмният специалист Анна Сидоренко, отговаряща за Европа и Северна Америка в световната организация. Тогава ще бъде разгледан доклад от сегашната мисия и документация с мерките, които България  взима за съхраняване на града като културна ценност.

„При съдействие на местната власт и на жителите
може да бъде избегнато вписването на Несебър в списъка на застрашените обекти”, подчертаха Анна Сидоренко и проф. Нур Акънтя. Експертите отбелязаха, че са доволни от твърдата позиция на правителството по отношение премахване на незаконното строителство и неугледните сергии. Но наблегнаха, че местната общност също трябва да съдейства, защото запазването на статута на града зависи преди всичко от тях.  

„Няма необратими щети. Има само проблеми, които все още могат да бъдат поправени. След срещи с местната общественост убедихме несебърци, че те сами трябва да се справят с тези проблеми”, допълни Тодор Чобанов. Според данни на ДНСК, цитирани от него, има преписки за 50 незаконни строежа за събаряне, 7 вече са премахнати, а 8 предстоят. Има и незаконни строежи, за които ще се водят съдебни спорове. Правителството ще предприеме курс за подмяна на евтините китайски стоки
от сергиите и замяната им с качествени сувенири.

„За пръв път има диалог между правителството и местната общественост”, каза от своя страна и кметът на Несебър Николай Димитров. „Наистина имаше отделни хора, които говореха за изваждане на града от списъка на ЮНЕСКО, но това бе под влияние на  емоциите. Иначе несебърци като цяло са разумни хора и осъзнават значението на присъствието на Несебър в списъка”, добави той. Димитров подчерта, че вече са взети и конкретни мерки – издадени са визи за онези, които събарят незаконните строежи, направена е уличка на занаятите и са реформирани част от старите сергии.

Кметът Николай Димитров: Вземаме мерки, за да покрием критериите

Вземаме и конкретни мерки, за да отговаря градът на критериите на ЮНЕСКО, а и на статута си на град музей, за какъвто е обявен с държавен указ през 1956 г. - общината направи уличка на занаятите, предвиждаме и други мерки, допълни кметът на Несебър Николай Димитров. Част от мерките е новият проект на Министерството на културата и Министерството на труда и социалната политика по програмата "Човешки ресурси" за създаване на малка местна сувенирна индустрия, съобщи заместник-министър Чобанов.

По думите на кмета за първи път има диалог между институциите и местните граждани.

Отделни хора, поддали се на емоциите,  говореха за изваждане на Несебър от списъка на ЮНЕСКО. Иначе несебърци като цяло са разумни  хора и осъзнават значението на присъствието на града в списъка - емоциите вече отминаха, обясни Димитров.

Вестник “Монитор” / 3 декември 2010 г.

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар