Проверка на ЮНЕСКО в Несебър

Снимка: Старият Несебър
В края на ноември в Несебър, който е включен в списъка на световното културно наследство, ще пристигнат експерти на организацията за ревизия на Стария град, чиито жители поискаха изваждането му...

В края на ноември в Несебър, който е включен в списъка на световното културно наследство, ще пристигнат експерти на организацията, съобщава Укринформ. Специалистите ще направят ревизия на древните обекти в Стария град, чиито жители поискаха изваждането му от списъка.
Резултатите от мисията ще бъдат обявени на ежегодното заседание на ЮНЕСКО, което ще се проведе през май 2011 г. Тогава ще бъде обсъден и статутът на Несебър в списъка на световното културно наследство.
До две седмици пък трябва да започне събарянето на незаконни постройки на плажа между Несебър и Слънчев бряг. Пред радио „Фокус”-Бургас директорът на РДНСК Бургас Георги Георгиев каза, че в момента се подготвя документацията. Той се надява до две седмици да започне и самото събаряне на няколко заведения на плажа. Той уточни, че продължават и дейностите по събаряне на незаконни надстройки в стария Несебър, като се очаква акцията да приключи в най-скоро време. „Въпреки че някои от хората от Несебър казаха, че сами ще си премахнат надстройките, се наложи ние да ги махнем. Има обаче една със сигурност, която е премахната от гражданите, а останалите са в заключителна фаза. Има и една, която принудително премахваме”, уточни Георгиев.
По думите на Ивайло Ляхович, който е собственик на една от незаконно надстроените къщи в стария град на Несебър и член на Изпълнителния комитет за защита на жителите на стария Несебър, ангажираните със събарянето на незаконни надстроени в града затворници, по-скоро ги разрушават. Ляхович каза, че не всички собственици сами събарят надстройките си. Той самият обаче сам премахва незаконната част от къщата си. По думите му натискът е голям и крайният срок, в който трябва да приключи събарянето, е 15 декември.
Калина ЕНЧЕВА
, агенция „Фокус”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар