5-метров Христос посреща данъчните край морето

Снимка: Internet

Данъчните започват да снимат от въздуха и имоти край морето. Днес хеликоптер ще лети над Варна, а утре ще снима луксозните къщи край Бургас и съседните плажове...

 

 

Данъчните започват да снимат от въздуха и имоти край морето. Днес хеликоптер на Авиоотряд 28 ще лети над Варна и околностите, а утре ще снима луксозните къщи край Бургас и съседните плажове. След това ще се установи кои са собствениците на заснетите луксозни къщи и дали легалните им доходи съответстват на притежаваните имоти.

 

Да дойдат бирниците, има какво да видят", шушукат вече в созополския квартал Буджака. Отскоро го наричат "азиатската част" на града. Подобно на Истанбул и Созопол е разделен на две части - едната с античната архитектура и хилядолетна история и другата част в местността Буджака, достъпна само за баровците, обясняват хората. Всъщност Буджака край Созопол ще се окаже най-интересната зона за данъчните в Бургаско. В последните години на метри от морския бряг там изникнаха огромни хасиенди, собственост на политици, митничари, строителни босове, интелектуалци от страната. Някои са направо върху скалите, други от богаташите са си направили частен кей, мнозина безпардонно са оградили земята и достъпът до морето за местните е невъзможен. Повечето къщи са с видеонаблюдение, вратите им са с фотоклетки, вечер са осветени както къщите, така и улиците, които представляват селски чакълест път.
Местните в Созопол се шегуват, че повечето къщи са в стил "мутробарок", но има и архитектурни шедьоври. Някои от собствениците на палатите тепърва ще трябва да доказват произхода на парите си. Едно от най-внушителните имения е на бургаския бизнесмен Светлозар Лолов. Той и съпругата му Румяна са обявени за издирване, а имотите им са под възбрана заради обвинения в рекет. Според прокуратурата те са ръководили група, която е ощетявала бюджета, като е извършвала множество сделки с курортни жилища на територията на Бургаски регион, най-вече в Созополска община, на силно занижени цени, вписвани в нотариалния акт, а реалната себестойност, получавана от продавачите, била многократно завишена. Преди две години созополчани скочиха срещу заграждането на плажовете на Райския залив до Созопол и на Буджака, извършено от фирмата на Лолов. Хората се възмущаваха, че е заградил скалите и си е направил частен плаж.  
В един от тузарските домове, който според местните е имението на Лолов, има над 5-метров кръст с изобразена фигура на Христос в естествени размери. Дворът на къщата е с размери на паркинг пред мол. Градината е в райграс и палми, а между тях има статуи на праисторически животни. Частен кей и собствен естествено ограден залив са другите набиващи се на очи екстри. В "азиатската част" на Созопол има екзотични маслинови дървета на по 200 г., специално донесени от Гърция от известния с прякора Йоско тузар. Друг мастит собственик е решил да отглежда грозде на скъпата територия.
Известното като "Богатово" селище в района на защитената местност Ченгене скеле, трябваше да бъде сринато със земята до края на септември. То също липсва от картата на България, но рибарите там имат и регистрация. Над 250 са незаконните къщи. След една-две показни акции на РДНСК и 6 вили, съборени от самите собственици, в Ченгенето няма паднала и керемида от юли.
В Ченгенето има вила семейството на издирвания Пламен Дишков-Кела, бившият областен управител Стефан Корадов, композиторът Стефан Диомов, Ваньо Иванов - шеф на Регионалното звено Гранична полиция, известният бургаски бизнесмен Христо Нанев. Бургаските богаташи имат къщи в кварталите на Банево, Ветрен, Сарафово.
Росица Стоянова
, в-к „Стандарт”-12 октомври 2010

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар