Туристическият сезон свърши през септември

Снимка: Дори Старият Несебър се изпразни от туристи
За септември туристите са 50% по-малко в сравнение с 2009 г., съобщи Мария Топалова, управител на “Гаматурс” ООД. От “Чедок” са  намалили наполовина...

За септември туристите са 50% по-малко в сравнение с 2009 г., съобщи туроператорът Мария Топалова, управител на “Гаматурс” ООД. От “Чедок” са  намалили наполовина летателната си програма и на 22 септември са заминали и  последните туристи.
На същото мнение е и Яни Апостолов – управител на хотел “Авлига Марине” в Слънчев бряг. Има сериозен спад на заетостта в сравнение с 2009 г. и сезонът за нас приключи с 10 дни по-рано от предходната година, сподели той. Основна причина за това е сериозноно намаляване на записванията за септември на немския пазар.
Август определено е бил силен месец за туризма, категорични са всички заети в бранша. Преминалите туристи от Чехия, на “Чедок”, бележат ръст от 10%, обясни Мария Топалова.
Лошото време през юли, по-слабите продажби принудиха повечето  хотелиери да направят допълнителни намаления. В същото време много туристи, например израелските, се пренасочиха към нас от Турция, от Гърция, както и румънските успяха да запълнят много от хотелите на 100%.
Продължаваме да сме зависими от прекаленото застрояване, големи пропуски в обслужването, в квалификацията на персонала, лоша инфраструктура, оплакват се туроператорите. Авариите на електропроводите на 23 и 24 юли са оставили много недоволни туристи, но в крайна сметка те са проявили разбиране към създалата се ситуация.
През август с хубавото време дойдоха и български туристи, които запълниха базите в Несебър.
За сезон 2011 договорите се подписаха, като се запазиха ценовите нива от 2010 година.Все повече са  хотелите,които  ще предлагат формата Аll inclusiwe. Мениджърите казват, че партньорите ги притискат да предприемат тези стъпки.

Ирина Генова, „Черноморски фар” 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар