Туризмът се пребори за по-нисък ДДС

Снимка: Internet

ПГ на ГЕРБ настоява ДДС в туристическия бранш да не е повече от 9%. Това казаха на пресконференция депутати от туристическите райони...

 

 

 

ПГ на ГЕРБ настоява ДДС в туристическия бранш да не е повече от 9%. Това казаха на пресконференция депутати от партията, избрани от туристическите райони в страната.

От ПГ на ГЕРБ участват активно в разговорите с работната група на Министерството на финансите, която обсъжда изравняването на данъка за организирани и неорганизирани групи туристи, за което настояват от Европейската комисия.
В момента груповите почивки се облагат със 7%, а индивидуалните - с 20%. Ставката на данъка трябва да се уеднакви от 2011 г. Браншът настоява единната ставка да е 7%,
Министерството на финансите е против. Според проект на ведомството ставката трябва да е 14%.
Депутатът Димитър Бойчев заяви, че ПГ на ГЕРБ ще защитава в преговорите с министерството искането на браншовите организации новата ставка да не влезе в сила от 1 януари 2011 година. Според депутата, в момента туристическите организации вече договарят туристическите пакети за следващата година на старите цени. Бойчев посочи, че ще настояват новото ДДС от 9% да влезе в сила за второто шестмесечие на 2011 година.
Час по-късно премиерът Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че ставката за ДДС в туризма ще бъде 9 на сто. По думите му правителството ще се съобрази с исканията на бранша за това от кога трябва да влезе в сила новият размер на данъка.
"Те, разбира се, след като си направят консултациите, ще бъде 9 процента, според мен", каза Борисов, цитиран от Дарик. Според него тази ставка ще бъде изгодна "за всички, които ходят самички, без туроператори на море, а това са значителна част от българските граждани".
За няколко месеца не е редно да им объркваме бизнеса, категоричен е премиерът.
Може да се очаква, че с предложената промяна в облагането в туризма ГЕРБ отново ще бъдат обвинени в прокарване на лобистки интереси
Симеон Дянков отказа да коментира предложението на народните представители от управляващата партия, но посочи, че той е този, който трябва да прави предложенията.
Вчера по време на дискусия с представители на туристическия бизнес Дянков и министърът на икономиката Трайчо Трайков обещаха, че консултациите по темата ще продължат, включително и с допитване до ЕК дали може данъчната промяна да се въведе от октомври следващата година.

10 септември 2010/Несебър медия 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар