Бургас става световна столица на фолклора

Снимка: Интернет

Бургас ще се превърне в световен център на фолклора. Пет дни по улиците ще се лее море от музика, багри и ритми. Изпълнители от 10 страни участват в Международния фолклорен фестивал...

За поредна година през август Бургас ще се превърне в световен център на фолклора. За 5 дена по улиците на града ще се излее море от музика, багри и ритми на народите. Изпълнители от 10 страни ще се включат в тазгодишния Международен  фолклорен фестивал. Ансамбли от Грузия, Босна и Херцеговина, Румъния, Словакия, САЩ, Сърбия, Башкортостан (бившата съветска република Башкирия), Турция и два състава от България ще се включат в 38-то издание на музикалния празник. Изненада за публиката ще бъде изпълнението на група от Япония, която популяризира балканската музика и в частност българския фолклор. Концертът на гостите от Страната на изгряващото слънце, който е извън официалната програма на феста, ще се състои пред сградата на Община- Бургас. Пред жителите и гостите на града  ще излезе и японска певица, която ще омае публиката с уникалните си изпълнения. Атракция за всички почитатели на етноритмите ще бъде и американската група „Дъст Бъстърс“, която ще представи уникални изпълнения, вплитащи в себе си мотиви от шотландската и африканската музика.
Тази година за 12 -и път журито ще присъди престижната награда „Нестинарка“. Сега тя ще бъде дадена на пловдивския ансамбъл „Тракия“. Статуетката, дело на скулптора Ненчо Русев, се връчва за заслугите, които съставът има в
 
популяризирането и утвържаването на тракийския фолклор както в България, така и извън границите на страната. Празникът за изпълнителите от „Тракия“ е двоен, тъй като сега се навършват 35 години от създаването на ансамбъла. Това е и причината първата фестивалнна вечер да бъде посветена на тяхната годишнина.
Със специална награда от международния фестивал ще си тръгнат и изпълнителите от бургаския ансамбъл „Атанас Манчев“, които тази година отбелязва 65-годишен юбилей. Връчването на наградата ще се състои на 26 август от 20:00 ч. Малко по-късно през същия ден на открита сцена пред Пантеона ще се проведе своеобразно надсвирване между всички участници във феста. То ще започне в 22:00 ч. и ще премине под мотото „Под бургаско небе“.
„Целта е да се покаже спецификата на фолклора от всяка страна. Новото тази година е, че гостите на фестивала ще бъдат поканени на едно истинско музикално пътешествие. Вместо традиционното представяне на ансамблите с няколко думи, сега с музика и ритъм ще се разказва историята на съставите“, обясни Пламен Каров, режисьор на фестивала.

Фестивалът ще стартира на 23 август и ще продължи до 27 август. Поради финансови причини тази година откритите сцени на международния фест са по-малко. Те ще бъдат разположени в Летния театър, пред  него и пред сградата на Община- Бургас. Няма да ги има и превърналите се в традиция ателиета, представящи автентични български занаяти. Всяка вечер концертите в Летния театър ще започват от 20:00 ч., а изпълненията на останалите сцени в града ще стартират от 19:00 ч., съобщиха организаторите. Освен в Бургас представления ще има в Поморие, Несебър и Слънчев бряг. „Заради кризата тази година бюджетът на фестивала е орязан с 45 хил. лв. За миналогодишното издание бяха отделени 120 хил. лв., а сега са отпуснати само 85 хил. Това ни кара да се съобразяваме с мащабите на изявите, но в никакъв случай събитието няма да е по-малко бляскаво и вълнуващо“, заяви Йорданка Ананиева, зам.-кмет по културата в Община- Бургас. В подкрепа на нейните думи Пламен Каров обясни, че атракция за гостите на музикалния празник ще бъде мултимедийното представяне на архивни кадри от предишни издания на международния фестивал. Прожектирането ще стане на специално монтиран екран, разположен до сцената в Летния театър.
По традиция в първия ден на фестивала всички фолклорни състави ще дефилират по главните улици на Бургас, облечени в народни носии. Пъстроцветното шествие ще стартира в 18:00 ч., като маршрутът му ще започне от площад „Тройката“, ще премине по улиците „Александровска“ и „Богориди“ и ще завърши на сцената на Летен театър – Бургас. Закриването на фестивала също включва дефиле на всички изпълнители, като музикалният празник ще бъде закрит със зрелищен галаконцерт, който ще се проведе в Летния театър на Бургас.

В-к Компас

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар