Община Бургас получи остров „Света Анастасия”

Снимка: Островът
Държавата предоставя остров „Света Анастасия” за стопанисване и управление на Община Бургас. Областният управител бе извикан по спешност в Министерския съвет...

Държавата предоставя остров „Света Анастасия” за стопанисване и управление на Община Бургас, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. Областният управител на Бургаска област бе извикан по спешност да присъства днес на заседание на Министерски съвет, на което се взеха две изключително важни решения за областта. Държавата предоставя остров света „Анастасия” за стопанисване и управление на Община Бургас е второто решение, което приеха министрите. С него се дава възможност на Общината да инвестира средства за реставрация на съществуващите на острова археологически и исторически обекти, както и да го превърне в атрактивна туристическа дестинация, културно и историческо средище с национално значение.
Благодарение на усилията на Министър Божидар Димитров и губернатора Константин Гребенаров църквата Св. „Кирил и Методий” в Созопол ще получи 420 000 хил. лв., за да бъде завършен ремонтът й. По-късно в нея ще бъдат изложени мощите на св. Йоан Предтеча, в специален реликвиум – дар от министър - председателя на България, Бойко Борисов.
И двете важни за развитието на туризма решения са резултат от добрата координация и съвместни действия на министър, областен управител, кмет и народни представители, съобщи радио „Фокус” Остров Света Анастасия ще се роди за нов живот след решението на МС да го предостави на общината. Това коментира по „Фокус” кметът на община Бургас Димитър Николов. По думите му това ще даде възможност да се реставрира изцяло острова, да се превърне в културна и туристическа дестинация. „Ние имаме голямата амбиция да кандидатстваме по програма Регионално развитие и да спечелим проект, който е свързан с един нов туристически маршрут от площад „Кирил и Методий” през Мостика като съпътстваща инфраструктура до самия остров. Искам да благодаря на министерски съвет и лично на премиера, че така бързо реагираха и удовлетвориха нашата молба, на колегите от Областна администрация, които много бързо подготвиха цялата преписка”, допълни още кметът на Бургас. Лично Димитър Николов на няколко пъти е писал писма до и отправял многократно молби до МС, лично до министъра на културата и министъра на регионалното развитие. „Сега за първи път двамата министри се събраха и подготвиха процедурата. В момента островът е в окаяно състояние, ние непрекъснато полагаме грижи без да имаме това право пак в нарушение на закона, защото там трябва да се коси, да се обезпаразитява, трябва да правим малки козметично ремонти, защото, особено църквата, която е много красива и изключително стара, трябва да се реставрира, трябва да се възстановява, но средства за това държавата няма, единственият начин е да се ползват средствата по ОПРР за да може да се консервира и реставрира и да се създадат нови посетителски центрове там, защото това е голямо богатство на Бургас и на Бургаския залив, то трябва да бъде показано подходящо и предложено на туристите”, каза още Николов.

4 август 2010 г. / Фокус

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар