Несебър остава в ЮНЕСКО, засега

Снимка: Internet
Точката за обсъждане промяна на статута на Стария Несебър, заложена в дневния ред на сесията на съвета в Бразилия, е отпаднала, съобщиха от община Несебър. Какво се случва в най-скъпия курортен град...

Един от най-старите градове в света – Несебър, остава под патримониума на световната организация за култура, образование и наука – UNESCO към ООН.

Точката за обсъждане промяна на статута на Стария Несебър, заложена в дневния ред на сесията на съвета в Бразилия, е отпаднала, съобщиха от община Несебър. Новината е от Централата на Световната организация и бе официално оповестена от кмета на града Николай Димитров, на последната извънредна сесия на Общинския съвет.
Исканията Несебър да бъде изваден от списъка на световното културно наследство бяха от неправителствени организации, както и от туристи. Недоволството е от незаконното строителство и множеството сергии, уточняват от общината. Със същия аргумент въпросът за изваждане на Несебър от списъка на ЮНЕСКО беше поставян през 2006 г. и през 2009 г.
За запазване статута на стария Несебър общинската администрация непрекъснато влага усилия - ограничаване на алейната търговия, въвеждане на велопатрули, изграждане на паркинги с достъпни цени, разработване на проекти за реставриране на паметниците на културата, е казал кметът Николай Димитров, цитиран от пресцентъра на общината в съобщение до медиите.
Премахнати са голяма част от преди съществуващите сергии. Създаден е специален базар на открито. Целта е съвместно с културните и архитектурни паметници да съществува и търговия за посетители и туристи - в определени граници и по най-добрия начин, посочват от общината.
Отам изтъкват, че се полагат всички грижи за съхранение на древните паметници. Завършила е реставрацията, с помощта на фондация „А. Г. Левентис”, на една от емблематичните църкви в града - „Св.Стефан”. Същата фондация финансира и проектите за реставрация на храмовете „Св. Параскева” и „Св.св. Архангел Михаил и Гавраил”. Община Несебър завърши и проект за реставрация на църквата „Св. Йоан Кръстител”.

28 юли 2010 г. /Дир.бг

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар