57 кораба ще ловят калкан

Снимка: Internet
Петдесет и седем кораба от Бургаска област са получили разрешения за улов на калкан през тази година, съобщи Янчо Янев – началник на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури – Бургас. След 15 юни...

Петдесет и седем кораба от Бургаска област са получили разрешения за улов на калкан през тази година, съобщи Янчо Янев – началник на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури – Бургас. След 15 юни, когато изтича двумесечният забранителен период, тези плавателни съдове ще имат право отново да излизат за улов на деликатесната риба, допълни той.
За Варненски регион получилите разрешителни за калкан са 65 кораба. Забраната за улов обаче ще бъде удължена до 25 юни в 44 полета на морския шелф. В тези участъци ще се прави снимка за популацията на калкана заедно със специалисти от Констанца на борда на румънския изследователски кораб "Счао димаре 1". Целта е да се определят рибните запаси.
За 2010 г. квотата ни за калкан е 48 тона. Първоначалното предложение на ЕС беше 38 т, но след преговори бе завишена с 10 тона.
През 2009 г. квотата беше 50 тона, а предишното правителство водеше преговори да се увеличи на 100 тона. След като се разбра, че това е невъзможно, агроминистърът Мирослав Найденов се помъчи поне да я запази.
От агенцията настояват Европейската комисия да преразгледа виждането си, отразено в Регламента за определяне на риболовните възможности и свързаните с тях условия на определени рибни запаси в Черно море за 2010 г.
България е засегната дори и отсега действащите квоти. През 2008 г.  достигнахме тавана на позволените количества през септември, а през 2009 г. дори още по-рано – през март. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакуртури припомниха, че след изчерпване на квотата за незаконен се смята целият улов на калкан.
От тази година е променен и начинът на изчисляване на таксите за издаване на разрешително за улов на калкан. За риболовен кораб до 0,99 бруто тона е 100 лв., от 1 до 4,99 бруто тона – 150 лв., от 5 до 9,99 бруто тона – 300 лв., от 10 до 24,99 бруто тона – 700 лв. и над 25 бруто тона – 1200 лв.
Таксата за издаване на разрешително замени събираната досега такса за усвоен ресурс от видове по квоти. С нея се дефинират и риболовните кораби на калкан според техния бруто тонаж
.

72 акта на бракониери за тази година

От началото на годината досега инспекторите на ИАРА-Бургас са съставили 72 акта на бракониери, съобщи шефът на агенцията Янчо Янев. Общо за страната актовете са 876.
Нарушенията в Бургаска област обаче са  най-фрапиращи. На територията на цялата страна са иззети около 70 км незаконно поставени рибарски мрежи. В Бургаско само за една нощ бяха конфискувани около 30 км.
За периода от началото на януари до края на май т.г. конфискуваната риба от териториалните звена на ИАРА е близо 10 тона. Над 9 тона от общото количество обаче бе иззета на 15 февруари т.г. от незаконно излязъл кораб край Созопол.
Последните хванати бракониерски мрежи в Бургаско са от 4 юни при извършени  проверки на язовирите “Ахелой” и “Порой”.  От “Ахелой”  инспекторите от ИАРА – Бургас са извадили 1200 метра мрежи на неизвестни извършители.
При проверка на язовир “Порой” са съставени 5 акта на любители рибари за незаконен улов
.

Вестник „Черноморски фар” 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар