Кварталът на „бедните” в Несебър

Снимка: кв."Черно море" в Несебър
Омбудсманът Гиньо Ганев, депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев и главният архитект на Несебър Валентин Димов са сред хората, получили отстъпено право на строеж в Несебър. И тримата обясниха, че не са нарушили никакви разпоредби...

Омбудсманът Гиньо Ганев, депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев и главният архитект на Несебър Валентин Димов са сред хората, получили отстъпено право на строеж в Несебър. За това съобщи в. "168 часа", а днес пред Би Ти Ви и тримата обясниха, че не са нарушили никакви разпоредби, нито пък са се облагодетелствали неправомерно.
Главният архитект допълни, че всички дадени разрешителни са за жилищни сгради, а не за хотели.
Казусът как се раздават имоти на крайно нуждаещи се в морските общини започна с информацията за "бедните магистрати" и техни роднини, получили получили право на строеж в Приморско.

Ето какво разказаха в сутрешния блок на Би Ти Ви придобилите имоти в Несебър:

Омбудсманът Гиньо Ганев

"Смешно е да се твърди, защото е обидно, че аз съм получил това право на строеж в близост до плажа и сигурно срещу символична сума или пък без пари. Нека да бъде ясно - аз съм заплатил", заяви омбудсманът. Ганев е получил земя в Свети Влас имота не като крайно като нуждаещ се, а като почетен жител на Свети Влас от 2000 г. и като народен представител от Бургас в продължение на 15 години. Омбудсманът дал на имота на бартер на строителна фирма, от която получава 4 апартамента. Правото на строеж върху близо 500 кв. м. му струва 30 хил. лв. през 2004 г. Придобиването на апартаментите не е отразено в имотната му декларация. "Какво да покажа в приходната част - нито са давани пари, нито пари са получавани. Парични единици няма. Има само едно натурално обезщетение, което е показано във всички книжа", заяви Ганев.

Главният архитект на Несебър Валентин Димов

"Не би трябвало да съм в този списък и да се тълкувам като човек, облажил се. Аз съм заплатил немалко за това отстъпено право на строеж - 46 600 лв. за 560 кв. м. Елементарна сметка показва, че излиза около 85 лв на кв. м", казва Димов. Като служител на общината през 2002 г.Валентин Димов подава молба за общинско жилище. Причината - живее в Поморие и всеки ден трябва да пътува до работното си място. Тъй като няма свободен апартамент, получава място между Свети Влас и Несебър. "Не съм кандидатствал като социално слаб, а като човек, който има жилищна нужда в Несебър", заявява Димов. Той не е почнал да стои, но има такова намерение.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев


"Моят казус няма нищо общо с другите казуси с отстъпените права на строеж, които са може би неправомерни, тук не споря. Фактите са следните: аз винаги съм бил и ще бъда жител на община Несебър. Вторият факт, който е много важен - аз съм картотекиран като нуждаещ се да построя жилище още през далечната 1987 година. През 1992 година аз получавам отстъпено право на строеж от кмета Атанас Сариев. В момента е построено това, на което съм имал право. Моето право на строеж е отпуснато върху 140 квадрата, но е в строеж повече от 5-6 години. Факт е, че на този парцел няма построен хотел", разказа Бойчев. Той допълни, че 140 квадрата е обща площ, на която има право да строя и строи жилище за семейството си.
"През 90-те години се роди идеята в община Несебър да се построи такъв квартал, в който да построят всички нуждаещи се жители на общината. Че тази идея се опорочи с времето, това вече е друг въпрос", допълни той.

Бойчев повтори тезата си, че има атака срещу него заради конфликт с борда на "Слънчев бряг". "Аз нямам притеснение от отстъпеното ми право на строеж и фактите са точно такива, каквито ви ги казвам. Но че точно в този момент се повдига това и се атакува, е опит да се измести общественото внимание точно от този проблем, който е на 10 км от Несебър", заяви депутатът.

По думите му "това, на което се натъкнахме в Слънчев бряг след смяната на борда преди 15 - 20 дена, не е обран бостан, а е буквално бостан, където не само плодовете ги няма, а я няма и почвата

Още по темата:

Омбудсманът Гиньо Ганев, депутат от ГЕРБ, двама магистрати и редица общински чиновници са получили право на строеж като "бедни" върху земя, собственост на община Несебър. Скандалът с бонусите за крайно нуждаещите роднини на магистрати и полицаи започна преди две седмици от Приморско и Царево, пише "168 часа".

Според изданието Гиньо Ганев е сключил през ноември 2004 година договор с община Несебър за строеж върху имот от 488 кв.м. за сграда с разгърната площ от 585 кв.м в св. Влас. За това плаща 10 243 лева. Малко по-късно е сключен анекс към този договор и площта на бъдещата постройка е увеличена да 1081.88 кв.м.

При сключването на сделката той е депутат от Коалиция за България в 39-то Народното събрание. Шест месеца по-късно е избран за национален омбудсман.

През 2007 г. той продава 10 апартамента в тази сграда за 150 000 лева, но това не е отразено в годишната му декларация за пред Сметната палата.

В качеството си на беден настоящият депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев получава през 1992 г. право да строи като крайно нуждаещ се в кв. "Черно море", който се намира между Равда и Несебър. Областният шеф на ГЕРБ в Бургас заявява, че това не е привилегия, защото тогава е живеел натясно с родителите си.

Срещу 3000 лева в същия квартал право да строи получава и шефът на Сметната палата в Бургас Георги Михайлов. Той вече е проверяван от прокуратурата за тази сделка, но разследването е прекратено, заради "липса на доказателства".

Известно обяснение за това може да се открие във факта, че ръководителят на районната прокуратура в Несебър Севдалина Станева също е получила земя за строителство от общината. Тя се сдобива с 380 кв.м. във вилната зона между Слънчев бряг и Св. Влас през 2005 година.

Председателят на Районния съд в Несебър Йорданка Майска е продала своето право да строи край морето на бизнес дамата Христинка Пенова, от което е спечелила 700 лева.

Бившият шеф на РДНСК в Бургас Милен Ненчев не е получил лично парцел, но с отстъпено право на строеж се е сдобила съпругата му Дора Ненчева.

Сред облагодетелстваните са и двете дъщери на бившия несебърски кмет Николай Трифонов. По-голямата Димитрина Стефанова взема в с. Емона 673 кв. м. Върху тях може да си вдигне дом от 400 кв. м. По-малката, Станислава, получава 820 кв. м във вилна зона "Зора".

7 юни 2010 г. / Несебър медия 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар