Бум на фалшиви оферти за почивка на море

Снимка: Интернет

МВР подхвана и измамните оферти за почивка на море. Специалисти от ГДБОП ще засичат и блокират такива измамници в интернет. Още за спецмероприятието на Цветанов...

МВР се зае със зачестилите измами с измамни оферти за почивка

 

Спецполицаи ще обхванат няколко области, свързани с този вид измами.  Първата от тях е интернет пространството. Специалисти от сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП ще засичат и блокират измамници в тази сфера. Полицията е готова да приема сигнали от изпатили или мнителни граждани, които са попадали на подобни измами.
Подобна акция за фалшиви оферти за почивка
започна и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Оттам призоваха гражданите да сигнализират при поява на съмнителна оферта за супер ниска цена. Например оферта от типа - "Почивай 6 дни на Слънчев бряг в супер хотел само за 350 лева. Плати сега и почивай през август", може да ви коства парите за море.
И вместо в нов хотел, хваналите се на въдицата туристи нощуват най-често в гората под звездите. Защото вместо сграда, на посочения адрес има само нива, коментира Александър Масларски от КЗП.
Затова инспекторите препоръчват преди резервация да се проверят няколко важни неща. На първо място трябва да проверите дали въпросният хотел или къща има интернет сайт. В електронната страница на икономическото министерство или в съответната община, където се намира комплексът, може да се види дали обектът е включен в регистъра и дали наистина съществува.
Ако в обявата има единствено мобилен телефон, без адрес, факс или и-мейл, тя най-вероятно е фалшива. Второто важно нещо е да попитате лицето, което отговаря на обявата, дали например капарото не може да се плати от ваш познат на място. Ако човекът увърта и откаже - това също е сигнал за евентуална злоупотреба. Можете да пуснете и телефона на обявата в големите интернет търсачки. Ако той изскача при различни оферти с една и съща снимка - това е сигурен знак за измама, обясни още Масларски.
При сайт, който не е специализиран и не изисква регистрация, опасността също е голяма.
От МВР
 съветват още 
при сключване на договор за пътуване извън страната да получите оригинала на полицата на ваше име, както и медицинската застраховка.
Цената на услугата не може да се увеличава 20 дни преди началната дата на пътуването. При промяна с повече от 5%, туроператорът е длъжен да ви уведоми. Имате право да откажете офертата, без да плащате неустойка.
В хотела цените на нощувките и на предлаганите услуги трябва да са обявени предварително в български лева и не могат да се променят по време на престоя.
Изисквайте фискален бон или фактура при всяко плащане на услуги и стоки, предупреждават от МВР.

 

30 май 2010 г. / Дир.бг

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар