Удълбаването на порт Бургас изгони рибата

Снимка: Самотен рибар...
Драгирането при удълбаването на пристанище Бургас изгони рибата от залива, заяви Стоян Боев, председател на Сдружение "Морски сговор"...

Драгирането при удълбаването на пристанище Бургас изгони рибата от залива. Това коментира за БТА Стоян Боев, председател на Сдружение "Морски сговор" и неформален лидер на рибарското селище край Бургас "Ченгене скеле", предаде БТА.
Няма ги вече попчетата. Причината отново е прокопаването на канала за пристанището в крайморския град. Там с години са се трупали замърсители, а изкопаното е трябвало да се изхвърля далеч на изток, разказа Боев.
Според него през последните години морето се е затоплило и в бургаските води са мигрирали много средиземноморски видове риби. Сред тях са скорпидата - много отровна риба, но и скъп деликатес. Забелязва се и ръст на средиземноморската лапина. Заедно с попчетата изчезнала и скаридата - също основен обитател на залива от години. Морето се лекува само, но трябва да минат много години, преди това да се случи, смята Боев.
Вече изтече забраната за улов на риба, която беше до 20 май, хората стягат лодки и се готвят за по-добър сезон. Да се надяваме, че ще има сафрид, паламуд и ще сме доволни. Наскоро в района на Ропотамо се появила скарида, което се сметнало от обитателите на рибарското селище за добра поличба, посочи Боев.
В момента в селището "Ченгене скеле" има около 1 200 лодки. По неофициални данни тук живеят близо 1 500 души. Сам рибар трудно излиза да ловува в морето, най-често е с жена си, защото ако наеме помощник, трябва да му дава до 30 процента от улова, поясни Боев. Затова и повечето от рибарите вече привлекли и жените в селището. Лятно време обитателите на "Ченгене скеле" нараствали до 4 000
души. 

 

25 май 2010 г. / Бургас

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар