Ще возят Вселенският партиарх Вартоломей на яхта

Снимка: Интернет
Две нови църкви в курорта Свети Влас ще освети Вселенският патриарх Вартоломей Първи на 18 май. Той ще кацне...

Две нови църкви в курорта Свети Влас ще освети Вселенският патриарх Вартоломей Първи на 18 май. Най-напред Негово Всесветейшество ще благослови новопостроената църква "Св. Власий", а след това и мястото, на което скоро ще бъде изграден храмът на св. Андрей Първозвани. Вартоломей ще кацне на бургаското летище в 9 ч сутринта. Висшият духовник пристига у нас по покана на Светия синод и негов домакин ще бъде Сливенският митрополит Йоаникий. Освен това патриархът ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет. Най-високото академично отличие ще му бъде връчено на тържествена церемония в сградата на вуза. Церемонията, която е насрочена за 10,15 ч. във вторник ще се проведе по време на дипломирането на випуск 2010. Веднага след това Вартоломей ще отпътува за Св. Влас, където ще освети новите църкви. След това домакините ще разведат Вселенския патриарх в Старинен Несебър и ще му покажат античните църкви. За следващия ден пък е планирана и обиколка в храмовете в Созопол. В натоварената програма е отделено време и за атракционна разходка с корабче из залива, съобщава днес вестник „Стандарт”
Вчера Вселенският патриарх освети в Истанбул и реставрираната църква "Св. Димитър", която се намира в българското гробище в квартала Ферикьой. Има вероятност през тази година той да гостува още веднъж в България. Това ще стане през юли, когато ще почете в Пловдив паметта на света Марина по покана на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Негово Светейшество Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски ще пристигне в гр. Бургас на 18 и 19 май по покана на Светия Синод на Българската православна църква и ръководството на Бургаския свободен университет. Домакин ще бъде Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

17 май 2010 г. /Бургас 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар