Премиерът пусна нова инсталация в Нефтохим

Снимка: Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов посети "Лукойл Нефтохим Бургас", където заедно с президента на нефтокомбината Вагит Алекперов участва в пускането в експлоатация на...

 

 

Премиерът Бойко Борисов посети днес "Лукойл Нефтохим Бургас", където заедно с президента на нефтокомбината Вагит Алекперов участва в тържествената церемония за пускането в експлоатация на нови инсталации.

Технологията е за серно-кисело алкилиране и регенерация на отработената киселина, хидроочистка на бензин и хидроочистка на дизелово гориво, предаде БТА.
На церемонията Алекперов заяви, че към днешна дата общият обем на инвестициите в модернизирането на завода надхвърля един милиард долара. Половината от тази сума е усвоена през последните две години.
Реконструирани са и са построени редица производствени обекти в предприятието, внедрена е автоматизирана съвременна система за управление на технологичния процес. В резултат на това преработката на нефт се е увеличила до 76,39 процента.
Премиерът каза, че е бил информиран от ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас", че компанията има намерение да инвестира 1,3 милиарда долара през следващите години. Премиерът отбеляза, че това ще даде възможност горивата, които се произвеждат у нас, да бъдат изнасяни в съседни на България страни като Македония, Сърбия и Турция.
Алекперов допълни, че така се полага началото на център за търговия на горива на дребно, където ще влязат и посочените три държави. Центърът ще бъде определящ за нашата политика, каза Алекперов.
По думите на Борисов правителството подкрепя подобни инвеститори, които инвестират и реинвестират в страната и работят за опазването на природата и екологията.
От "Лукойл" посочиха, че в завода ще бъде изградена инсталация "Хидрокретин", в която ще се извършва 100-процентова дълбочинна преработка на нефта

13 май 2010 / dir.bg

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар