Професор предлага подводен туризъм

Снимка: Интернет

Спускането до отломките на потънали кораби може да се превърне в атракция, която да доведе до бум на туризма. Това смята проф. Петко Димитров от БАН...

Спускането до отломките на потънали кораби може да се превърне в атракция, която да доведе до бум на туризма.


Това смята проф. Петко Димитров, ръководител на отдел "Морска геология и археология" в Института по океанология към БАН във Варна, предаде Дарик. Черно море е изключително богато на подводни природни забележителности и останки от древни селища. Потъналите край Варна кораби са многобройни, показва дългогодишната работа на проф. Петко Димитров.

Идеята на океанолога е на дъното да бъдат обособени подводни музеи, до които да се правят туристически разходки на дълбочина до 120 метра. Подобни атракции имало на няколко места по света. Идеята е представена пред местни фирми, тъй като една подводна лодка с капацитет до 15 места струва между половин и един милион евро. Засега обаче липсва инвеститорски интерес в тази посока, разкри проф. Димитров. Според него липсата на достатъчно финансови средства е основна пречка за задълбоченото проучване на подводните артефакти.

Подходяща техника, както и обучени дълбоководни водолази не липсвали. Изследванията обаче излизали скъпо. Пречка пред реализацията на проекта би се оказала и липсата на солиден контрол върху иманярските атаки. Няма и изградена система за охрана на подводното културно-историческо наследство, е мнението на морския учен. Програма на Института по океанология подготвя изучаването на подводните обекти, тяхното разположение и заснемане. Картата на потъналите кораби трябва обаче да е секретна. „Всяко изнасяне на данни за разположението на потънал кораб означава, че той утре ще бъде разколачен. Поради тази причина досега сме се въздържали от публикуването на координати на по-интересни обекти на морското дъно", обяснява ученият.

9 април 2010 г. / Несебър медия

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар