Изграждат още един завод в „ЛУКойл Нефтохим”

Снимка: Интернет
Ще бъде изграден завод за производство на котелно гориво за 1 млрд. долара, обяви председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов...

1 милиард долара ще налее в Бургас "Лукойл". На площадката на комбината ще бъде изграден завод за производство на котелно гориво. Това обяви вчера председателят на УС на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов. В новото производство чрез хидрокрекинг ще се преработва мазут до светли продукти с по-ниско съдържание на сяра, каквито са европейските изисквания. Вече е завършила разработката на базовия проект и е поставен срок за доставка на оборудването. Проектът е дело на италианската компания "Техник". В новия завод, който ще бъде завършен за около 4 години, ще работят 300 души.
Няма да има съкращения в "Лукойл Нефтохим Бургас", категоричен беше Сергей Андронов. Той категорично отрече и слуховете, че рафинерията ще се мести в Румъния. Около 2200 са служителите и работниците на "Лукойл Нефтохим" в момента. Освен тях на площадката на комбината работят още 6000-6300 човека от фирми, които се занимават с ремонтни дейности или услуги.
"Нямаме никакво намерение да изнасяме мощности в други региони на света или да закриваме предприятието", заяви Андронов. Той допълни, че наистина през зимата преработката на нефт е спаднала до 400 хил. т на месец. През март обаче производството е нараснало до 500 хил. т.
300 млн. долара са инвестициите, които ще бъдат направени от началото на годината до месец май в завода. С въведената антикризисна програма е станало възможно пускането на производство "Пропилен" през март и "Полипропилен" през април.

9 април 2010 г. / в-к Стандарт

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар