Честват Великден и в Одрин с подкрепата на несебърска фондация

Снимка: Медия инфо
Великден ще се чества и в град Одрин. Инициативата е на Мария Чъкърък и се осъществява с подкрепата на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”...

 

 

Големият християнски празник Великден ще се чества и в град Одрин, Турция. Всяко дете в Одрин ще получи боядисано яйце на Великден с пожелания за здраве и късмет, според българската национална традиция. Така в празничната атмосфера на Великден ще участват не само българите в Одрин, но и всички жители на града, независимо от своя етнос и религия.  

Инициативата е на съпругата на българския свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък-Мария Чъкърък и се осъществява с подкрепата на местни спонсори и на несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Българският Великден в Одрин се превърна в традиция през последните години. Боядисването на Великденските яйца е тържествен ритуал, който се извършва в двора на действащия български храм в Одрин „Свети Георги” сред празнична украса и атмосфера.

„Радваме се на подкрепата, която получаваме от България и особено на доброто ни сътрудничество с фондацията и младите хора от Несебър”-отбеляза Мария Чъкърък.

„Мария и Александър Чъкърък са изключителни българи. Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме такива съвместни проекти, а най-голямо удовлетворение ни носи факта, че приобщаваме към тези инициативи все повече деца и младежи и от двете страни - и от България и от Турция, защото общочовешките ценности нямат религия и граници”-коментира председателят на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Пейко Янков. 

Мария и Александър Чъкърък са носители на специалната грамота на фондацията за патриотизъм за тяхната активна дейност за разпространение на българската култура и традиции отвъд границите на страната ни.

През последните няколко години несебърската фондация съвместно с общинския детски комплекс в Несебър и българската общност в Одрин реализираха множество инициативи по повод големите български национални и християнски празници, последната от които бе даряването на мартеници на местните жители и изложба от български мартеници в Одрин на 1 март.

31 март 2010 г. /Медия инфо

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар