На Благовещение не излизайте без пари в джоба

Снимка: Благовещение...
Това е един от най-големите народни празници, наричан още „половин Великден“. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи своята сила...

Православната църква отбелязва днес Благовещение.
Според църковния календар на този ден Дева Мария получава от ангел вестител благата вест, че ще роди сина Божий.

Това е един от най-големите народни празници, наричан още „половин Великден“, на който „дори птичка гнездо не вие“. На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца /за обеци/, смята се, че по-малко ги боли и по-лесно ще заздравеят.

Този ден садят овошки и зеленчуци, за да са сладки плодовете им. На отделни места пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи своята сила. Дори главата на убитата змия се смята за лековита.

На Благовец се спазват редица забрани с предпазващо човека значение. Момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите. Вярва се, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото.

В ранното утро ритуално се прогонват от дома дивите твари. После се запалва събраната от пометения дом смет и всички прескачат огъня по три пъти срещу змийско ухапване.

На празника се готви и се яде риба. На тържествената трапеза на Благовещение за пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”.

Не излизайте без пара в джоба на Благовец. Според поверието, когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи в ръката си хляб или пари. Според това колко пъти изкука птицата, всеки гадае колко години занапред ще живее.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

25 март 2010 г./Несебър медия 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар