Криза: дават Пристанище Бургас на концесия!

Снимка: Порт Бургас
До края на годината Пристанище - Бургас може да бъде дадено на концесия. Такива са прогнозите на транспортното министерство при положение, че няма съдебни спорове...

До края на годината Пристанище - Бургас може да бъде дадено на концесия. Такива са прогнозите на транспортното министерство при положение, че няма съдебни спорове. Това заяви след срещата си с ръководството на порта зам.-министърът на МТИТС Камен Кичев. Единият вариант е да бъде предложен на концесия  само новоизграденият Терминал 2А. Зам.-министърът допълни, че за тази процедура вече е създаден екип, който да изготви условията за отдаването.  Условията по бъдещия договор включват както запазване на персонала, така  и гаранция за товароборота.
"Наясно сме, че вече няма да има товари от "Кремиковци", затова ще търсим нови", заяви Камен Кичев и допълни, че не е задължително те да бъдат контейнерни.
Във връзка с кредита за строеж на Терминал 2 А той поясни, че 80% от средствата за изграждането му са от държавата, а 20% от пристанището. Зам.-министърът е категоричен, че за погасяването му няма да бъде теглен нов кредит, а ще се търси законов европейски вариант за погасяване на плащанията. Опасенията на работещите, че част от заема ще се плаща от фонд „Работна заплата”, са неоснователни. Поне Кичев беше категоричен, че служителите няма да бъдат ощетени с възнаграженията.
Изпълнителният директор на порта Руслан Петков каза пред медиите, че чистката в дружеството ще продължи, докато останат  800 души. Като пример той посочи варненското пристанище, където през миналата година са били обработени 7 млн. тона товари с 1 600 работници. В бургаското обработените товари са били наполовина при численост на състава 1 360  работници. Петков беше категоричен , че съкращенията ще стават постепеннно. В момента в бургаското пристанище работят 1 115 души.
„ До края на годината ще останат 975, а до края на 2011 - 800. На този етап няма забавяне на заплатите“, увери Руслан Петков.
За първите три месеца на годината Пристанище - Бургас отчита растеж спрямо същите тези три месеца на миналата година, когато кризата се стовари върху порта, стана ясно още по време на пресконференцията. Растежът е около 250 хиляди тона.
По думите на министър Кичев имало интерес към местното пристанище от потенциални концесионери, както и възможности да бъдат пренасочени определени товари.
Още миналата година „Черноморски фар“ писа, цитирайки мнението на експерти в бранша, че единственият начин финансовите резултати на държавното дружество да се подобрят е концесионирането.
Това предложение е било дадено и от членовете на предишния борд на порта като антикрисисна мярка.
„Пристанище Бургас е държавно дружество, създадено да обслужва държавните предприятия, които обаче в момента не работят. Единственият вариант е отдаването му на концесия“,  беше заявила в интервю Нели Бенева, председател на Борда на директорите по времето на тройната коалиция.

 

 

22 март 2010 г. / Автор Женя Атанасова, в-к „Черноморски фар”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар