Фондация и деца от Несебър изпратиха мартеници на Одрин

Снимка: Детската работилница за мартеници
Несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” и децата от общинския детски комплекс предоставиха мартеници на българската общност в Одрин... 

Несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” и децата от Общински детски комплекс Несебър предоставиха  голяма пратка мартеници на българската общност и приятелите на България в Одрин за посрещането на Баба Марта.

Тази инициатива на фондацията се превърна в традиция през последните години и се провежда съвместно с най-сърцата българка в Одрин- Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин –отец Александър Чъкърък. 

„С част от мартениците ще подредим изложба в българския храм в Одрин „Свети Георги”. Останалите мартеници ще подарим на 1-ви март с най-добри благопожелания на нашите сънародници в Одрин, както и на всички деца и жители на града, за да поздравим и тях с този хубав и уникален български празник”- съобщи Мария Чакърък, като благодари на несебърската фондация и децата на Несебър за подкрепата и сътрудничеството в това начинание.

„За нас най-важният резултат от нашата дейност са ентусиазмът и радостта на децата, с които развиват и изявяват своя талант и създават нови приятелства”- отбеляза Пейко Янков, председател на Фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков”.

Освен осигурените фабрично изработени мартеници, празничната пратка за Одрин съдържа и множество направени от децата творчески мартеници с морски охлюви, миди и др. материали в оригинални композиции.

„Тази година в детската работилница за изработване на мартеници за Одрин, заедно с деца от всички селища в общината участваха и деца от детския социален дом в с. Кошарица”, уточни Мима Петрова, директор на Общинския детски комплекс в Несебър.       

Несебърската фондация и детският комплекс вече от 5-6 години насам реализират съвместни инициативи за разпространение на българската култура и национални традиции по света и в подкрепа на българите в чужбина и на млади таланти. Те осъществиха м.г. „Български Великден” в Одрин, с пресъздаване на автентичния ритуал по боядисването на яйца, а на голям фолклорен концерт в двора на храма бяха дарени шарени великденски яйца на жителите на града.   

28 февруари 2010 г. , Несебър/Одрин

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар