Франция ще прави слънчева централа край Поморие

Снимка: Интернет

Българската академия на науките ще създаде с помощта на Франция технологичен парк край Поморие в областта на слънчевата енергия...

 

 

БАН ще създаде с помощта на Франция технологичен парк край Поморие, който ще бъде в областта на възобновяемите енергийни източници и слънчевата енергия.

Това съобщи пред журналисти председателят на БАН акад. Никола Съботинов, след среща с посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен.
В технологичния парк ще се създаде слънчева централа съвместно с Комисариата за атомна енергия и възобновяеми енергии на Франция, съобщи Съботинов. Той добави, че се подготвят документите по проекта за технологичния парк в Поморие, за да се кандидатства за финансиране по оперативните програми на ЕС. По думите на председателя на БАН, за началото на проекта ще бъдат необходими около 200 000 евро.
БАН подготвя създаването на четири технологични парка - единият ще бъде в София и ще се изгражда заедно със Столичната община. Вторият парк ще бъде в Пловдив, там е създаден академичен център. Третият парк е този в Поморие, а четвъртият ще бъде във Варна. Всеки от технологичните паркове ще бъде по проект в различни области - в нанотехнологиите, във фотониката и информационните технологии, поясни Съботинов.
Той съобщи, че през 2010 г. се навършват 45 години от подписването на договора за сътрудничество между БАН и Френския национален център за научни изследвания (CNRS). Предстои подписването на нов договор между двете научни институции.
За тези 45 години между БАН и CNRS се осъществява сътрудничество в различни области, отбеляза посланикът. Той посочи, че с центъра на връх Мусала към БАН от 2009 г. Франция си сътрудничи в областта на климатичните промени. Френски и български археолози правят също съвместни разкопки в Белоградчик, дългогодишни са връзките ни и с Института по микробиология при БАН, допълни Етиен дьо Понсен.

18 февруари 2010 / dir.bg 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар