Задържаха бургаски митничар-лихвар

Снимка: Internet

44-годишният Красимир Гочев работел като митничар и частна банка , раздал е над 1 млн. лв. заеми срещу лихва. Още за скандала на деня... 

 

 

 

44-годишният Красимир Гочев е задържан при съвместна операция на ГДБОП и Областна дирекция на полицията в Бургас. Той е заемал длъжността "Началник смяна" в ГКПП Лесово. 

 

 

Това стана ясно на пресконференция, която се проведе в сградата на Областна дирекция Бургас. Полицията е установила, че той е участвал в канал за контрабанда на стоки, които са пътували от Турция за Европейския съюз. Окръжният прокурор Ангел Георгиев заяви, че е заловено огромно количество парфюми на стойност около 5млн. лева. Гочев е бил гарант и на контрабандни канали на цигари и месни продукти.
В хода на операцията полицията е открила, че заловеният митничар е спечелил около 1,5 млн. долара от контрабандна дейност. Парите е инвестирал под формата на заеми, като паралелно с това е имал съвместни инвестиции с представители на средния и едър бизнес в Бургас. Заемите е предоставял на фирми с цел да помага за дейността им и да вади лесни пари от лихвите. Той обаче е искал значително по-високи лихви от банковите, но по -ниски от обикновените лихвари. Заради това и бизнесмените прибягвали за заеми от него.
Най-често отпускал суми от 30 до 60 хиляди лева. Обикновено е предоставял парите за три месеца, като за този период е държал да получи по 6 процента на месец. На тези, които са просрочвали, запорирал имущество чрез запис на заповеди, които длъжниците подписвали. Чрез сделки с бургаски фирми Гочев се е опитвал да узакони парите, спечелени на митницата и от лихви.
Задържаният обаче не е имал сериозно имущество на свое име. Той е работил с няколко свои приятели, които са му помагали в "бизнеса". Разследването тепърва започва, понеже сега се анализира огромно количество документи.
“Като наказание за подобен вид дейност, Красимир Гочев може да получи от 5 до 15 години затвор, както и да плати глоба в размер на 20 хил. лева", допълни прокурор Георгиев. Той уточни ,че се разследват още трима души, които имат отношение към случая.
Петър Ангелов, БЛИЦ
 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар