Черноморските заменки - за над 90 млн.

Снимка: Internet

Горски земи с площ 8083 дка от Регионалните дирекции по горите във Варна и Бургас са били заменени за 50511 дка недържавни гори в страната...

 

 

Горски земи с площ 8083 дка от Регионалните дирекции по горите във Варна и Бургас са били заменени за 50511 дка недържавни гори в страната.

 

Това показва статистиката на Изпълнителната агенция по горите, представена на журналисти при оглед на част от заменените терени, предаде БТА.
Данните са за периода 2007-2009 година.
Само от Регионалната дирекция по горите - Бургас са били заменени около 2025 дка гори за 17 660 дка частни гори, по-голямата част от които са във вътрешността. Замените са били оценени от независимите експерти за 25 164 937 лева. След сделките от държавния горски фонд от тези площи са изключени 156 дка.
Данните за Регионалната дирекция по горите - Варна сочат, че в държавния горски фонд са придобити около 32 852 дка недържавни гори, заменени за около 6058 дка от територията на черноморската дирекция. Оценката на заменените гори край морето е за 2 901 984 лева, а на частните - 65 043 608 лева. От държавния горски фонд на територията на варненската дирекция на горите са били изключени 3788 дка гора.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира, че крайно време е да видят всички българи, че един квадратен метър земя на първа линия на морето е плащан осем лева и девет стотинки средна цена, което е по-малко от цената на един квадратен метър балатум.
Вижда се и какво поражение нанася всичко това върху българската природа, как преди мораториума за замените се е изсичало и се е превръщало в бетонни джунгли, които поне да са пълни с туристи, а те стоят полупразни, подчерта Найденов, цитиран от БТА.
Той обясни, че ще се предприеме това, което е препоръчано от главна прокуратура - започване на дела, там където е възможно, обжалване по административен път на тези действия и така да може да се стигне до развалянето на тези сделки.
На 22 февруари ще има техническа среща, поискана от България, в Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, където правителството иска разяснения във връзка с писмото за вероятните санкции по повод на земените, което ни беше изпратено, каза още Мирослав Найденов, който се включи в зарязването на лозята в русенското село Иваново.

 

14 февруари 2010 / dir.bg

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар