Очакваме повече полски туристи

Снимка: Туристи...
Очакванията на бизнеса са през предстоящия сезон да има с около 10% повече летовници от Полша, каза представителят на компаниите „Алтурс“ и „Чедок“ за България Венцислав Танчев...

Полските туристи отново се насочват към родните морски курорти. Очакванията на бизнеса са през предстоящия сезон да има с около 10% повече  летовници от тази дестинация. Това коментира представителят на компаниите „Алтурс“ и „Чедок“ за България Венцислав Танчев пред „Черноморски фар”.
Пълна катастрофа обаче е била борсата в Братислава. Словашките  туроператори  саботирали организаторите, които в момент на икономическа криза вдигнали таксите за участие.
„Въпреки скандала, очаквам да няма спад на словашки туристи през лятото“, каза Танчев.
Двуцифрен ръст до този момент отчитат от „Алтурс“ на немския пазар. Над 900  ученици вече са се записали да прекарат абитуриентските си балове в Слънчев бряг и Златни пясъци. Танчев обяснява тези положителни резултати с мащабната рекламна кампания на фирмата за страната ни по немските радиа и телевизии. Според него в момента най-добре се продават пакетите за младежи. Семействата с деца все още се въздържат да резервират хотели по родното море за ваканциите си. Тази група е и най-потърпевша от кризата. Въпреки негативната тенденция единствено курортът Албена продава добре пакети за семеен туризъм.
Картината по отношение на руския пазар не е променена, каза Танчев.
„Черноморски фар“ писа преди месец, че туроператори от руския пазар дължат милиони евро от пакети от предходния сезон на стотици родни хотелиери по морето. Те се оправдават със забавени плащания от техните контрагенти. В същото време туристическият бизнес у нас все още не може да се съвземе от резкия спад на приходите през лято 2009 година.
„Все още парите не са изплатени“, каза вчера Танчев.
Според него големите борчове от руска страна могат да охладят ентусиазма на родните хотелиери да привлекат на всяка цена платежоспособните братушки в базите си.
Венцислав Танчев очаква повече туристи от Сърбия и Македония, които ще предпочетат родното Черноморие за лятната си ваканция. България е най-евтината дестинация за западните ни съседи. Те обаче предпочитат нискокатегорийната база на юг. Според Танчев ръстът от Македония и Сърбия в никакъв случай няма да компенсира спада от повечето европейски пазари.

Автор: Женя АТАНАСОВА, „Черноморски фар”

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар