Община Бургас върза бюджета с нов кредит от 10 млн.лв.

Снимка: Интернет
В бюджета си за 2010 г. Община Бургас заложи средства от нов банков кредит в размер на 10 млн. лв. Заемът...

В проектобюджета си за 2010 г. Община Бургас заложи средства от нов банков кредит в размер на 10 млн. лв. На двудневна сесия в четвъртък и петък съветниците в местния парламент трябваше да кажат мнението си за това предложение.
Заемът ще бъде изразходен за реализацията на важни инфраструктурни проекти - продължението на ул. „Янко Комитов” към ул. „Струга”, реконструкции на ул. „Места”, „Хр. Ботев”, „Александър Велики”, „Калоян”, „Гладстон” и други, внедряване на информационна система за управление на паркирането, изграждане на улично осветление в няколко района на града, паркинг до ДКЦ 2, водостоци в квартал Горно Езерово. До улица „Струга“ над жп линията ще бъде изграден надлез, по който да преминават всички автомобили от северна промишлена зона в посока „Трапезица“. Очаква се след откриването на новия МОЛ „Галерия“  да заработят около 2 000 души и заедно с клиентите потокът да се увеличи. С моста ще се реши проблемът с трафика, като ще се избегне  преминаването около МБАЛ- Бургас, мотивират се от общината.
Новият кредит ще бъде теглен в евро, най-вероятно ще се избира между Световната банка, Европейската инвестиционна банка или Европейската банка за възстановяване и развитие. Трите външни банки дават право да се тегли без конкурс.
Миналата година Община Бургас успя да изплати стар кредит, завещан от предишната администрация и изтегли друг, на стойност 16 млн. лв., при изключително изгодни условия. Заради кризата през 2010 г. лихвите са още по-ниски и местната управа пожела да се възползва в пълна степен от това обстоятелство.
Рамката на проекта за бюджет за 2010 г. на община Бургас е 147 457 046 лева. От тях държавната субсидия е 66 764 970 лева, а общинските средства са в размер на 80 692 076 лева.
Зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев каза, че има завишаване на плана за средствата от глоби с два милиона лева, но това е реално изпълнимо. По думите му нараства събираемостта на глоби за неправилно паркиране на автомобилите, ще бъде въведена "синя зона". Седмично в общината се подписват над хиляда наказателни постановления, посочи Стойчев.
Според водача на групата на ГЕРБ Диана Йорданова кредитът ще повлияе индиректно върху доходите на  населението. „Не можем да дадем пари кеш. Това е разликата между лява и дясна политика - хората ще си получават парите, като работят, и  по-лесно ще преживяват финансовата криза”, каза Йорданова.
От ляво обаче не мислят така. Според водача на червените Чанко Мирчев  кредитът би следвало да се върне до края на мандата, а не да се оставя на следващ кмет, който да го изплаща.
От „Независимите“ се обявиха против заема. Според тях обръчи от приятелски фирми ще източват общината.
От „Атака” пък се разсърдиха, че заседанието за приемане на бюджета бе изтеглено с две седмици по-рано. Съветниците изпратиха отворено писмо до медиите в града, в което се казва, че не бойкотират работата на местния парламент, но не могат да приемат предизборната заетост на други като аргумент за изтеглянето на заседанието.

12 февруари 2010 г./Вестник „Фактор” 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар