Бой между полиция и студенти за лагера на НСА в Равда

Снимка: Интернет

Студенти от Националната спортна академия направиха жива верига в Равда. Полицията използва сила...

Студенти и преподаватели от Националната спортна академия (НСА) браниха тази сутрин с жива верига лагера си край Равда.

Наложи се полицията да използва сила, за да разпръсне протестиращите, съобщи БТА. Това продължи около 30 минути, но сериозно пострадали няма. Няколко от студентите са с разкъсани дрехи и леки рани по ръцете.
След разпръскването на протестиращите бе премахната оградата, която ограничаваше достъпа до спортния лагер. Техника ще изнесе материалите от премахнатата ограда.
За земята, върху която е построен лагерът, от години има спорове, че е на частни собственици и е реституирана. Обмисля се вариант тези собственици да бъдат обезщетени с терени на друго място, но такова решение ще бъде взето в сряда.
Събарянето на лагера е по заповед на кмета на Несебър Николай Димитров, който се мотивира, че съоръжението е незаконно и ограничава достъпа на частните собственици, които имат реституирани земи на мястото.
Напълно законно са били премахнати загражденията около лагера на НСА в Равда, каза за "Фокус" кмета Николай Димитров. Заповедта е за махането на загражденията и порталите, които до момента пречиха на хората, чиито земи се намират в тази територията да получат достъп до тях, уточни той.
Не събаряме базата на НСА. Нека това е ясно. Съборихме само портала и бариерата”, допълни Димитров.
Според него с информацията около собствеността на земята и събарянето на портала на спортната академия умишлено се спекулира. Документът за събаряне на оградата е още от месец юли миналата година. Веднага след издаването й е било пуснато и писмо – покана до ръководството на НСА доброволно сами да премахнат загражденията, на което те не са реагирали.
По думите на несебърския кмет на територията на лагера в Равда няма спортна база – терени и игрища, а подготовката на студентите е приоритетно по водни дисциплини, като лодките и съоръженията им се намират на плажа. Това лято отново съоръженията са били там, а подготовката на студентите е преминала без проблеми.

01 февруари 2010 / dir.bg 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар