Правят екооценка на петролопровода

Снимка: Internet

България забавя плащането на вноската си за проекта „Бургас - Александруполис”. Започнала е процедурата по ОВОС...

 

 

България ще плати вноската си за проекта „Бургас - Александруполис”, когато Министерство на финансите прецени, че има възможност вноската да бъде платена.

 

 

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде „Фокус”. Той посочи, че към момента продължават да се трупат лихви, но потвърди, че е започнала процедурата по ОВОС.
Представители на Български енергиен холдинг са били в Санкт Петебург, където бяха проведени поредните консултации по отношение на реализацията на „Южен поток”. Трайчо Трайков информира, че в срещата за черноморското икономическо сътрудничество са участвали представители на десет страни - Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия, Турция и Украйна.
На срещата са били обменени мнения за вижданията на държавите за създаване на интегриран регионален – черноморски енергиен пазар, който да се присъедини към енергийната общност. "За нас това е важно, защото Енергийната общност има за основа на функционирането си енергийната харта, която отразява виждането на Европейския съюз за развитието на енергийните пазари. Черноморският регион се явява ключов по отношение на осигуряването на доставките за Европа с енергоносители и в тази връзка е подходящ форум за обсъждане на идеи. Организацията обединява страни, които членуват в различни международни организации и имат различни национални виждания за развитие”, каза Трайчо Трайков.
В ЧИС влизат страни, които членуват в ЕС, като България, Гърция, Румъния, така и страни в процес на преговор като Турция, и страни кандидати като Грузия, Армения, Молдова, както и Русия. Русия се оттегли от енергийната харта, което постави на по-различни релси диалогът между ЕС и Русия и координацията между ЧИС и Русия е един от начините за диалог с Русия по енергийните въпроси, каза още Трайков.
Срещата приключи с декларация, в която страните членки изразяват намерението си да работят по-нататък за създаването интегриран енергиен пазар за унифициране на правилата в него.

28 януари 2010 / Dir.bg 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар