Закриват сиропиталището в Бургас

Снимка: Интернет
Закриват Дома «Ал. Г. Коджакафалията». В Бургаска област ще бъдат закрити още три дома за деца в неравностойно положение...

Закриват Дома за деца, лишени от родителски грижи, «Ал. Г. Коджакафалията». Това съобщи на пресконференция директорът на Регионалната агенцията за социално подпомагане /РАСП/ Тони Костова. Домът трябва да затвори врати до 2014 година. Освен него на територията на Бургаска област ще бъдат закрити още три дома за деца в неравностойно положение.
Това са  Домът за деца, лишени от родителски грижи, "Щурче" в Средец и домовете за деца с умствена изостаналост в селата Искра и  Кошарица. От началото на тази година със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за  социално подпомагане е спряно настаняването на деца в  "Ал.Г. Коджакалията" в Бургас. Целта е поетапно да бъде намален броят на децата, отглеждани в такива институции, и до 2014 година всички домове за деца да бъдат закрити. Набелязаните мерки за деинституцизация, включват  разкриване на алтернативни услуги в общността. За да бъдат разкрити такива услуги, общинските ръководства в Бургаска област имат готовност до края на месеца да кандидатстват с проекти по оперативна програма «Развитие на човешките ресурси».
В Община -Бургас се подготвя проект за център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ за 8 деца, като за целта Общината е предоставила 1 апартамент. В дома има 14 малки деца, като 8 от тях ще бъдат настанени в центъра. Община -Карнобат също подготвя проект за център за обществена подкрепа /ЦОП/. Определена е за целта и сграда, разположена в центъра на града.
В Дома за деца с умствена изостаналост в с. Искра в момента се извършва цялостен ремонт, в който са предвидени и всички необходими изисквания за разкриване на два ЦНСТ за две целеви групи по 15 деца на двата етажа с отделен вход за всяко ЦНСТ и преходно жилище на терен, редоставен от Общината. Средствата са по линия на проект "Красива България" и помощ, отпусната от японското посолство у нас.
За дом "Щурче" в община Средец има изготвен проект за два ЦНСТ и един ЦОП. Двата центъра ще бъдат разположени на два отделни етажа, предоставена е и сграда за работа на центъра за обществена подкрепа.
Община- Несебър също подготвя проект за два ЦНСТ и преходно жилище на мястото на Дома в с.Кошарица. Центровете от семеен тип ще са на два отделни етажа на основната сграда, а преходното жилище във втората сграда със спалните помещения.
Друга част от мерките за намаляване броя на децата, отглеждани в институции, е настаняването на деца при близки и роднини, в приемни семейства, както и осиновяване.
Още от първи октомври 2009 год., пак във връзка със Семейния кодекс, родителите на всички отглеждани над 1 година деца в институции са уведомени от дирекция "Социално подпомагане" в региона, че ако в 3-месечен срок от влизането в сила на Закона не поискат прекратяване на настаняването или промяна на мярката за закрила с цел отглеждане на детето в семейна среда, то ще бъде предложено за вписване в регистъра на деца, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване и детето ще бъде осиновено без съгласието на родителя. По този ред в Бургас вече са предложени за вписане 104 деца. Към момента две са реинтегрирани в биологичните им семейства, а 37 родители са подали молби за прекратяване  настаняването на децата им в институция и отделите  "Закрила на детето" работят по изготвяне оценка на родителския им капацитет, условията на живот в семейството и възможностите за връщане на детето в биологичното семейство.
До този момент 10 деца от Бургаски регион са настанени в 7 доброволни и три професионални приемни семейства, а 106 деца са настанени по административен ред за отглеждане при близки и роднини.

28 януари 2010 г./ в-к КОМПАС 

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар