30-годишен почина от свински грип, работил на Южното Черноморие

Снимка: Internet
Свинският грип взе първата жертва у нас. 30-годишен мъж от Самоков е починал от новия грипен вирус. Красимир Колев е работил през туристическия сезон на Южното Черноморие...

Свинският грип взе първата жертва у нас. 30-годишен мъж от Самоков е починал от новия грипен вирус АH1N1 в УМБАЛ „Лозенец” в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Според БиТиВи, Красимир Колев е работил през туристическия сезон на Южното Черноморие и е получил първите симптоми няколко дни след като се завърнал у дома. На  23 септември 2009 г. в Самоков е бил приет за лечение в местната болница. Два дни по-късно е установена двустранна пневмония. На 25 септември 2009 г. пациентът е транспортиран за лечение в столичната болница Лозенец. Общо 5 лица са били контактни с починалия. Един от тях е настанен за лечение в МБАЛ Св. Анна и е в добро състояние, без опасност за живота. Останалите четирима души се изследват в момента. Нито един от тях няма симптоми за наличието на болестта.

Първата жертва на новия грипен вирус "А" H1N1 е бил наркозависим, съобщи пред журналисти доц. Любомир Спасов - директор на университетската болница  "Лозенец" в София. По неговите думи пациентът е бил със срината имунна система. Според Спасов причината за смъртта не е закъсняло лечение от новия грипен вирус, а ниското ниво на имунитет. Всяка друга инфекция при толкова компрометирана имунна система, би могла да доведе до летален изход, коментира Спасов.

До момента от новия вирус у нас официално са регистрирани 78 случая, всички пациенти са в добро здравословно състояние.

Новият грип навсякъде по света протича най-често в лека и средно тежка форма без усложнения, твърдят от здравното министерство. Статистическите данни показват, че до момента от него смъртността е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния вирус на грипа. При 4334 регистрирани случая на новия грип в ЕС досега, с фатален край са 174. Това означава, че за момента болестта не е по-опасна от сезонния грип.

30 септември 2009 г./ Бургас медия

 

Добавете коментар
Въведете Кода от картинката в полето под него.

Новини от Бургас и региона
Търси по дума
 
Допълнителна информация
Здравей, Бургас
Виц на деня
Изпрати електронна картичка
Анкета
Кой е най-хубавия град за живеене на Южното Черноморие?
  • Бургас
  • Несебър
  • Поморие
  • Созопол
  • Приморско
  • Царево
Събитиен Календар